Koffiebar en 'spijbelplek' Tin Pan Alley herleeft in Rensenpark

Emmen - Vijftig jaar geleden opende in Emmen een roemruchte uitgaansplek voor de alternatieve jeugd van toen. Tin Pan Alley werd de naam, hoewel de naam Koffiebar vanaf 7 juli 1969 meer bekendheid genoot.

Die geschiedenis herleeft vanaf zaterdag 29 juni tijdens een expositie in het Rensenpark. Die maakt onderdeel uit van de expositie 50 Years Woodstock. De tentoonstelling in het gebouw van het CBK, dicht bij de ingang van de oude dierentuin, duurt tot 25 augustus.

Replica van de bar

Acht weken lang terug in de tijd. Met muziek die in die periode werd gedraaid. Met foto’s aan de wand en met andere foto’s en korte filmpjes, die via een beamer worden geprojecteerd en met clubbladen. Veel foto’s zijn gemaakt door Gerard van Erkelens, ook uit het archief van Gerard Rolink stammen foto’s en documenten. Ook staat er een kleine replica van de bar uit de Koffiebar. Compleet met een aantal metalen barkrukken.

De organisatoren zijn Gerard Rolink, tien jaar lang beheerder en barkeeper, Johann Krol oud-barkeeper en Henk Kroezen, de initiatiefnemer van de gelijknamige Facebookpagina.

,,Tin Pan Alley hield tien jaar lang op vele manieren de gemoederen in Emmen bezig”, vertelt Gerard Rolink. “Nederlandse en internationaal bekende bands traden erop. Door brandstichting ging op 15 januari 1979 het houten gebouw in vlammen op. Over Tin Pan Alley heeft Emmenaar Gerrit Griemink het boek ‘Wij willen een koffiebar’ geschreven.”

Wereldrecord plaatjes draaien

De Koffiebar kreeg grote bekendheid toen diskjockey Roel Blaauw er zijn wereldrecord plaatjes draaien vestigde. ,,Ook kregen hij en een aantal vaste Koffiebarbezoekers landelijke bekendheid toen ze werden aangehouden nadat een foto van hen in Panorama werd gepubliceerd”, weet Johann Krol nog goed. ,,De autoriteiten vonden het niet goed dat ze plaats hadden genomen op grafzerken op de begraafplaats naast Tin Pan Alley.”

Henk Kroezen: ,,De Facebookpagina Tin Pan Alley besteedt naast heel veel aandacht aan de Koffiebar ook aandacht aan de subcultuur uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in de gemeente Emmen. Met veel foto's en publicaties uit die tijd. Foto's van Octopus, de Piramideclub, de Brasserie, de Engelenbak, Blanco, de Drifthoeve, Merleijn en de Kring. Maar ook aan de voorloper van de Koffiebar, boerderij Raspoetin in Noordbarge en aan de bandjes die toen ontstonden.”

Spijbelplek

Tin Pan Alley was jarenlang een toevluchtsoord voor scholieren die er in de middagpauze hun broodjes kwamen eten, maar ook gebruikten als spijbelplek. Rolink: ,,Veel vaders en moeders kwamen regelmatig een kijkje nemen op zoek naar dochters en zoons. De Koffiebar had namelijk een slechte naam omdat er veel alcohol en drugs zou worden gebruikt.”

Rolink, tevens gitarist in de huisband Human Orchestra, was ook de muziekprogrammeur in Tin Pan Alley. Hij contracteerde wekelijks bands als Stealers Wheel, Wild Turkey, Tim Hardin, Groep 1850, Herman Brood en Armand.

Voor het gebouw er kwam was er nogal wat rumoer in Emmen. In de ‘hete’ zomer van 1969 waren er op donderdagavond, koopavond in Emmen, heel wat relletjes van jongeren die een eigen onderkomen eisten van de gemeente. Die kwam er in de vorm van de niet meer in gebruik zijnde oude Eierhal. De rest is geschiedenis.