Lilianne van Doorne: ‘We moeten zwerfdieren voorkomen’

’t Haantje - Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn (SBH) ondersteunt medisch acuut, ernstig zieke of gewonde huisdieren van mensen die door omstandigheden in een minimasituatie verkeren.

„Als je in een moeilijke financiële situatie terechtkomt en je dier ook nog eens plotseling ernstig ziek wordt, is dat natuurlijk heel triest. Het is vaak een periode waarin je jezelf eenzaam voelt en een huisdier kan dan een hele belangrijke rol spelen”, weet de 66-jarige Lilianne van Doorne uit ‘t Haantje. Volgens de voorzitter van de stichting bevordert het je eigen contacten in de maatschappij en brengt het mensen dichter bij elkaar.

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn zorgt ervoor dat er medisch acute hulp aan dieren van mensen die aantoonbaar in een lastige financiële situatie verkeren beschikbaar wordt gesteld. Als je krap zit moet je niet aan een huisdier beginnen, vindt Van Doorne. „Maar heb je het dier al? Dan begrijpen we dat je dier erg belangrijk voor je is. Onze organisatie kan dan steun bieden onder voorwaarden.”

In gesprek

Het is belangrijk volgens de voorzitter van de stichting om met gemeenten in gesprek te gaan over dierenwelzijn. „Er moet aandacht komen voor het beleid over het welzijn van huisdieren.” Gelukkig gebeurt dit inmiddels door meer gemeenten, volgens Van Doorne. „Dat komt ook omdat er steeds meer huisdieren zwerfdieren worden”, vertelt ze.

De gemeente is er verantwoordelijk voor om deze dieren op te vangen in een asiel, maar lang niet alle dieren worden gevonden. „Als er allemaal dieren rondlopen gaan deze verwilderen, daar moeten we echt voor oppassen. Daarom is het ook zo belangrijk dat er door gemeenten preventieve maatregelen worden genomen over het aanschaffen van huisdieren. Dan kunnen we al heel veel voorkomen.” Met deze preventieve maatregelen wordt onder andere extra informatie bedoelt over het houden van een huisdier. Een zogeheten sterilisatieproject om te voorkomen dat er te veel dieren in het wild rondlopen, staat in de toekomst op de planning, hoopt Van Doorne.

Begaan

Om dit werk te doen moet je begaan zijn met zowel mens als dier, zegt de preses van de stichting. „Het is best wel eens emotioneel als je hoort dat een ouder iemand een dier heeft dat ernstig ziek is, maar geen hulp krijgt. Terwijl het dier misschien wel het belangrijkste is in het leven van hem of haar. Als je iedereen om je heen al hebt verloren, kan een huisdier je heel veel steun geven.”

Van Doorne vertelt dat ze vaak genoeg mensen treft die zichzelf wegcijferen. „Er wordt minder eten gekocht voor het gezin om de hond maar te kunnen blijven voeden. Als deze ineens ziek wordt en dat honderden euro’s gaat kosten, is het fijn om hulp te kunnen vragen. Daarom zijn wij er, maar ik hoop eigenlijk dat we over tien jaar niet meer hoeven te bestaan...”