'Grieze Fietsers' verkennen fietsroute De Toorn van Thunaer

Oosterhesselen - De Grieze Fietsers uit Oosterhesselen en omstreken verkenden afgelopen week de fietsroute van De Toorn van Thunaer.

De 43 kilometer omvattende route, die via fietsknooppunten uit te breiden is tot ruim 60 kilometer, nam de club van ruim vijftien fanatiekelingen mee op reis door het historisch gebied van Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo. De fietsroute vertelt het verhaal van 25 unieke plekken in de drie dorpen en het landschap.

Bij de kerk in Oosterhesselen – één van de drie startpunten - overhandigde het PR-team van De Toorn van Thunaer de fietsroute en gaf uiteraard een korte voorbeschouwing op de komende theatervoorstellingen, die begin september op landgoed De Klencke op het programma staan.

Verwondering 

Met de route heeft de enthousiaste vriendengroep de perfecte hotspot in de hand, want tijdens de tocht is er opnieuw de verwondering en de verbazing. ‘Ben je daar nog nóóit geweest?" Een vraag die je regelmatig wordt gesteld wanneer we met de fietsgroep langs de mooiste cultuurhistorische plekjes van Sleen, Oosterhesselen en Zweeloo gaan. Veel Drentser krijgen de Grieze Fietsers het ook niet. De fietsroute van De Toorn van Thunaer voert langs een gebied boordevol cultuur-historie. Eén ding weten de fietsers zeker: deze plekken moet eigenlijk iedereen gezien hebben.

Drie historische verenigingen

Het verhaal van het muziektheaterspektakel De Toorn van Thunaer speelt zich af in 1419. Harm Dijkstra, de schrijver van het verhaal, heeft zich laten inspireren door de rijke historie van het gebied. De historische verenigingen van de drie dorpen Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo hebben geschiedkundig interessante  plekken geselecteerd en routes samengesteld.

Tachtigers

Lucas Jalving is sinds zijn pensionering in 2004 betrokken bij de fietsgroep. ‘De oprichting van de club was al in 1996 en er fietsen nog steeds mensen mee van het eerst uur, dat zijn onderhand dus tachtigers. Ongeacht de weersomstandigheden maken we iedere week een toertocht’, zegt Jalving, terwijl hij zijn fiets prepareert voor de tocht van circa 60 kilometer. 'Met een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur staat vooral genieten en het sociaal contact centraal. Onderweg wordt steeds gewisseld met koplopers. We gaan als een ketting rond, dus je fietst steeds naast een ander. Een onderbroken gesprek maak je later maar af. En iedere week is er onderweg koffie en gebak.’

Historisch verslag

Voor de Grieze Fietsers was het afgelopen week een bijzondere tocht langs de mooiste plekjes van de omgeving. 'Elke week zet iemand een route uit en maakt een verslag. Dit wordt een heel bijzonder en historisch verslag’, glimlacht Jalving. Dankzij de fietsroute van De Toorn van Thunaer kunnen de Grieze Fietsers het aanwezige culturele erfgoed en de cultuurhistorische waarde van het landschap dichtbij huis beleven. Niet alleen voert de route door een prachtig en afwisselend gebied, maar de historische verenigingen hebben de route ook een extra impuls gegeven door het zichtbaar maken van diverse cultuurhistorische landschapselementen.

De fietsroute kan op drie verschillende plekken worden gestart: bij de kerk in Oosterhesselen, Sleen of Zweeloo. In het routeboekje zijn beschrijvingen van alle historische punten en mooie foto’s opgenomen. Op de kaarten in het routeboekje zijn ook de fietsknooppunten aangegeven, zodat men de route makkelijk kan inkorten of uit kan breiden. Gebruikt u fietsnavigatie? De route is te vinden op www.routeyou.com Kijk voor meer info ook op www.toornvanthunaer.nl

Routeboekjes kopen?

De fietsroute kost € 3. Er is ook een wandelroute van 9,5 km rond Oosterhesselen en de Klencke uitgezet en deze kost € 2.

Er zijn verschillende verkooppunten: AH KlaverKortwijk in Sleen, Coop Weggen in Aalden, drogisterij Koopmans in Oosterhesselen, de TIP-kantoren in de gemeente Coevorden en de historische verenigingen van Sleen, Oosterhesselen en Zweeloo.