Muziektheaterstuk Veenbrand moet zeker 25.000 mensen naar Rensenpark trekken

Emmen - Het Rensenpark is volgend jaar een nieuw evenement rijker: het interactieve muziektheaterstuk Veenbrand.

“De prachtige omgeving en het verhaal kwamen voor ons als makers meteen bij elkaar toen wij op diverse locaties in Drenthe aan het kijken waren en voor het Rensenpark kozen,” zegt initiatiefnemer Chris Fictoor sr, componist/dirigent en voormalig dean-directeur van het Prins Claus Conservatorium en Dansacademie Lucia Marthas.

De precieze speeldata en -tijden zijn nog niet bekendgemaakt, maar de organisatie verwacht per avond tussen de twee- en drieduizend bezoekers. ''We verwachten in totaal tussen de vijfentwintig- en dertigduizend bezoekers.''

“Ons idee ontstond vijf jaar geleden over de actuele situatie waarin wij leven. Je merkt dat het broeit in de wereld. Worden deze spanningen een uitslaande brand, hoe reageer jij daar dan op als mens, welke keuzes maak je zelf? Zo ontstond bij ons het beeld van  Veenbrand, tegelijk met ideeën voor de muzikaal theatrale vorm. Zoals de decor-vloer van vele tientallen meters die als beeld van een veenbrand een eigen hoofdrol opeist en in de voorstelling werkelijk tot leven komt. Verder inspireerden ons de indrukwekkende verhalen van mensen die de historische veenbrand honderd jaar geleden in de regio Emmen hebben meegemaakt.”

''Geen regionaal cultuurhistorisch drama''

De makers benadrukken dat Veenbrand geen regionaal cultuurhistorisch drama of politiek theater gaat bieden. "Toch zal de productie voor Drenten en ver daarbuiten herkenbaar en aansprekend zijn, omdat het juist gaat over de strijd van drie hoofdpersonen met hun eigen innerlijke veenbrand."

De makers van Veenbrand hebben gekozen voor een vorm waarin de bezoekers uitgedaagd worden om zelf ook tijdens de voorstelling keuzes te maken. Na binnenkomst zien zij één van drie prologen, verspreid over het park, waarin het verhaal vanuit de zienswijze van een van de hoofdpersonen wordt verteld. Na de prologen komt het publiek weer samen rondom de savanne van het voormalig dierenpark waar zij in een epische setting meebeslissen over het verloop van de finale.

Voor de finale wordt een bijzonder decor ontwikkeld dat uit duurzame biobased materialen zal worden vervaardigd in samenwerking met bedrijven, onderwijs en andere organisaties uit de regio en Euregio. Ook op andere vlakken zijn de duurzame ambities van Stichting Veenbrand hoog. Er vinden gesprekken plaats met regionale bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden (waaronder de partners Gemeente Emmen en Provincie Drenthe) en andere relevante organisaties met als doel duurzame oplossingen te vinden voor onder andere drinkbekers, groene stroom, catering, decorbouw et cetera.

Na de aankomende zomervakantie kondigt de organisatie de startdatum van de kaartverkoop aan.