Kerkgangers Grote Kerk Emmen in de ban van ‘kerkscheuring’

Emmen - Het kerkbestuur van de Protestantse Grote Kerk in het Emmer centrum maakt zich zorgen over eeuwenoude zogeheten zettingsscheuren in de kerkmuren van het monumentale pand.

De scheuren aan de torenkant van het gebedshuis worden veroorzaakt doordat er beweging zit tussen de toren en de kerk. De scheuren in muren lopen door tot de buitenkant en moeten dus aangepakt worden.  Verbetermaatregelen gaan echter duizenden euro’s kosten. 

Gesprek van de dag

“De kerk dateert uit 1856, terwijl de toren al ruim 800 jaar staat. Er zit ruimte en dus beweging tussen”, legt kerkbestuurder Grietus Ensing uit. De scheuren vallen steeds meer op en vormen volgens Ensing het gesprek van de dag bij de kerkgangers. Angst dat dat het gebouw instort na een eventuele donderpreek, hoeven de kerkbezoekers niet te hebben. Ensing: “Er is op dit moment nog geen sprake van gevaar, dus kerkgangers en andere bezoekers hoeven zich geen enkele zorgen te maken.”

Gaat dit ooit stoppen?

Desondanks heeft het wegwerken van de scheuren topprioriteit bij het bestuur van de Grote Kerk. “De scheuren kunnen door een stukadoor weggewerkt worden maar dat is een hooguit een tijdelijke oplossing. De oorzaak wordt er niet door wegenomen en dus komen de scheuren na een paar jaar weer tevoorschijn.” Het is niet de eerste keer dat de scheuren een bron van zorg zijn in de kerkgemeente. Een definitieve oplossing is nog niet in zicht. “Door de tijd heen is er vaker aan dit probleem gewerkt en we vragen ons af of dit ooit gaat stoppen of gaat het verergeren”, aldus Ensing

Voorzetmuur

Het kerkbestuur overweegt nu een dunne gipsen voorzetmuur te laten maken die de barsten aan de binnenkant uit het zicht laat verdwijnen. Bezoekers van de Grote Kerk hebben er dan geen last meer van en ondertussen kan er nagedacht worden over een structurele oplossing. Deze cosmetische aanpak kost de protestantse kerkgemeente ruim 5000 euro. Een bedrag waarvoor de reserves aangesproken moeten worden.  “We hebben overleg gehad met Monumentenzorg en die hebben geen bezwaar tegen deze oplossing.” Dus na de zomervakantie gaan we aan de slag.”