Helft nieuwbouwwoningen Heldenhof op brandweerlocatie is inmiddels verkocht

Emmen – De eerste bouwfase van het nieuwbouwproject Heldenhof op de voormalige locatie van de Emmer brandweerkazerne start begin volgend jaar.

Meer dan de helft van de 30 energieneutrale woningen is inmiddels verkocht, laat projectmanager Marcel Visser van aannemer Geveke Bouw weten. “We zijn van plan om begin volgend jaar te starten met de bouw.”

Visser geeft aan dat er gestart wordt met de eerste 13 woningen en misschien zelfs 18. Hij verwacht in ieder geval dat de tweede fase met de nog resterende woningen snel zal volgen. "De verkoop loopt voorspoedig."

Wisselende hoogtes

In april 2018 kondigde Geveke tijdens een perspresentatie de plannen aan voor het praktisch braakliggende terrein. Directeur Harry Leggedoor liet toen weten dat het complex uit meerdere blokken van maximaal zes woningen met wisselende hoogtes en dieptes zou bestaan. De woningen beslaan 100 tot 150 vierkante meter en bestaan uit een of meerdere verdiepingen.

De vraagprijs varieert van 265.000 euro tot over de 300.000 euro. De woningen worden gasloos opgeleverd en voorzien van zonnepanelen zodat ze energieneutraal zijn. Daarnaast worden ongeveer 50 parkeerplaatsen aangelegd voor de toekomstige bewoners.  De bouwduur neemt ongeveer negen maanden in beslag.

Ambulancepost

Het enige gebouw dat nog overeind staat op het terrein (de kazerne en het pand van jeugdsoos Blanko werden in een eerder stadium al gesloopt), is een voormalige ambulancepost. Geveke en de gemeente willen sloop en nieuwbouw zo kort mogelijk op elkaar laten aansluiten. Visser verwacht daarom dat dit gebouw eind 2019 op zijn vroegst wordt afgebroken.

Markering

De voormalige en ondergrondse Koude Oorlogsbunker op deze locatie, die beheerd wordt door de Stichting Archeologie en Monument, blijft ook behouden. In de plannen wordt op de plek van de ambulancepost een nieuwe entree voor de bunker gerealiseerd met een markering op het maaiveld.

Volgens architect Jacob van Ringen is het de bedoeling dat het gebied boven de bunker wordt ingericht als een ontmoetingsplek. “We bekijken nog of er een looproute met expositie richting de bunker kan worden gerealiseerd”, liet hij vorig jaar weten. “Op die manier krijgen mensen een soort voorverhaal voordat ze naar beneden afdalen.”