Excelsior viert 100-jarig bestaan met groots fanfarefestival

Oosterhesselen - Excelsior Oosterhesselen bestaat honderd jaar en viert dat met allerlei bijzondere activiteiten. In dat kader wordt op zaterdag 22 juni het tweede Drents Fanfarefestival gehouden. „Het eerste Drents Fanfarefestival vond plaats op 28 mei 1994 toen Excelsior 25 jaar bestond”, vertelt medeorganisator Gerlyn Draaijers.

Henk Kruimink is ook betrokken bij de organisatie. „Drenthe heeft nogal wat fanfares die we hebben aangeschreven. We vonden dat we al heel blij waren als er vijf zouden meedoen. Het aantal aanmeldingen heeft al onze verwachtingen overtroffen, het plan werd door iedereen heel enthousiast ontvangen.”

Zo werd het werk beloond en doen tien fanfares mee. Natuurlijk speelt ook de fanfare van Excelsior onder leiding van Pieter Bosma mee. De organisatiecommissie bestaat naast Gerlyn en Henk uit Evelien Logtenberg en Fred Ekkel. Gerlyn: „We wilden er een avondspektakel van maken, maar gezien het aantal deelnemers is er een nu zowel ‘s middags als ‘s avonds een programma, gepresenteerd door Geert Hubers.” Sporthal De Goorn wordt omgetoverd tot een theaterzaal, waarmee de muzikanten wel ervaring hebben. Volgens Kruimink speelt elke fanfare een programma van een half uur, waarin vijf onderdelen voorbijkomen. „Het gaat om een mars, een koraal, een groot werk, een licht werk en een solowerk.”

Jury’s

Een vakjury, bestaande uit Bienze IJlstra en Andries de Haan, beoordeelt de optredens. Bekend namen uit het fanfarewereldje. „Elk rapport heeft een positieve insteek en kan verbeterpunten bevatten”, stellen Henk en Gerlyn. Tevens geeft een publieksjury punten voor vijf onderdelen: dirigent, mars, solist, uitstraling en koraal.

Sporthal De Goorn aan de Edveensweg gaat 22 juni open om 13.00 uur. Het eerste orkest speelt om 13.30 uur. Kruimink zegt dat het tijdschema strak is. „Na elk half uur is er een kwartiertje pauze voor de nodige wisselingen.” ‘s Middags tot 17.30 uur treden zes orkesten op. In De Hesselerhof zorgen vrijwilligers voor een maaltijd voor de muzikanten, waarna het festival om 19.30 uur wordt hervat met nog eens vier orkesten. De afsluiting in het dorpshuis aan de Beatrixlaan is rond 23.00 uur.

Gerlyn benadrukt dat bezoekers niet het hele programma hoeven bij te wonen. ‘Tijdens de optredens is toegang niet mogelijk, maar in de pauzes kunnen bezoekers aanschuiven of de zaal verlaten.’ De bewoners van De Etgaarde zijn speciaal uitgenodigd om het festival mee te maken. Vrijwilligers staan klaar om hen van en naar de sporthal te vervoeren.

Start eeuwfeest

Het eeuwfeest van Excelsior ging tijdens de jaarwisseling van start bij de kerk met het spelen van de Ouverture 1812 van Tsjajkovski, waarna De Donderbussen voor vuurwerk zorgde. Vervolgens stond in maart een verenigingsdag op de rol in april een concert in Coevorden.

Daarmee is het feest nog lang niet voorbij: de eerstvolgende activiteit is een jeugd play-inn van Ivo Kouwenhoven op zaterdag 15 juni in De Hesselerhof. Kouwenhoven is gespecialiseerd in componeren en het dirigeren van jeugdorkesten en enthousiasmeert jeugdige muzikanten. Wie wil meedoen kan zich nog aanmelden via het mailadres excelsior-oosterhesselen@outlook.com.

Samen met de malletband van Crescendo Sleen, kinderen van basisschool De Woert en azc Zweeloo geeft Excelsior zaterdag 6 juli een slagwerkspektakel en volgen in september de uitvoeringen van dee Toorn van Thunaer op Landgoed De Klencke, tussen Oosterhesselen en Sleen.

Jubileumweekend

Tot slot is er van vrijdag 15 tot en met zondag 17 november een jubileumweekend, waarbij een receptie, concerten en een reünie op het programma staan. Ook werkt de vereniging ondertussen aan ‘Excelsior De Film’, bestaande uit interviews, bewegende beelden en muziek. De première wordt volgend jaar verwacht.