Wildlands Foto van de Week - 22

Emmen - Bertus Struik heeft de Wildlands Foto van de Week gewonnen. De Emmenaar maakte deze zeer fraaie foto van een prairiedog. Wat een leuk shot en goed getimed. Zo te zien is het een jong dier en dat vindt de jury ook een mooie actuele insteek.

In mei werden de eerste jonge prairiedogs boven de grond gezien en inmiddels zijn er al zeker vijftig jongen geteld! Deze dieren leven in gangenstelsels onder de grond. In de kolonie hebben de familiegroepen, die bestaan uit één man en twee tot drie vrouwtjes, hun eigen kamers. Als er jongen worden geboren blijven ze de eerste vijf tot zes weken onder de grond. Zodra ze boven de grond komen worden ze niet alleen meer door hun eigen moeder, maar ook door de andere vrouwtjes verzorgd en gezoogd.

Zorgen

Prairiedogs helpen elkaar dus bij het grootbrengen van de jongen, maar ook in andere opzichten zorgen deze dieren voor elkaar. Als er bijvoorbeeld gevaar dreigt, waarschuwen ze de hele kolonie daarvoor. Door middel van verschillende geluidjes - soort blaffen, vandaar de naam prairiehond - geven ze elkaar aan hoe het gevaar eruit ziet en waar het vandaan komt.

Meedoen

Ook meedoen? Mail jouw foto naar: foto@wildlands.nl.