Rechter verbiedt motorclub No Surrender

Emmen / Assen / regio - Motorclub No Surrender wordt verboden. Dat heeft de rechter in Assen vrijdagochtend bepaald.

De rechtbank stelt dat de club in strijd is met de openbare orde. Clubleden hebben ernstige strafbare feiten gepleegd, zoals afpersing, intimidatie en openlijke geweldpleging. Die zouden voor de samenleving gevaar kunnen opleveren.

'Strikte hiërarchie'

Volgens de rechtbank is No Surrender een vereniging. "Een organisatie die als eenheid naar buiten treedt, een bestuur (national board) heeft en andere organen, leden, vergaderingen, een administratie, contributie en interne regels. Er is een strikte hiërarchie. Door die eenheid naar buiten toe en die hiërarchie vormen de chapters en de brotherhoods geen zelfstandige clubs maar vallen deze onder No Surrender. Een verbod treft dus ook de chapters en de brotherhoods"

"Het OM heeft zijn verzoek met zeer veel documentatie van strafrechtelijke onderzoeken, getuigenverklaringen en getapte (telefoon-)gesprekken onderbouwd. Daaruit blijkt dat een groot aantal leden van No Surrender structureel betrokken is (geweest) bij talrijke ernstige strafbare feiten. De cultuur en de structuur van No Surrender stimuleren en faciliteren dit. Het gaat in veel gevallen om misdrijven waarvan derden het slachtoffer zijn. Er is sprake van intimidatie, openlijke geweldpleging en afpersing. Van een vecht- of schietpartij in een woonwijk of uitgaanscentrum zijn veel omstanders getuige en lopen even zovelen het risico om onbedoeld slachtoffer te worden."

'Cultuur van wetteloosheid'

Tevens zegt het OM dat er sprake is van ongeoorloofd wapenbezit en van handel in wapens en verdovende middelen. "Er heerst een cultuur van wetteloosheid en overheidsgezag wordt buiten de deur wordt gehouden. Strafrechtelijk optreden wordt bemoeilijkt omdat zowel leden van No Surrender, slachtoffers, als getuigen van misdrijven zich uit angst niet vrij voelen om tegenover de politie verklaringen af te leggen. Ook zijn er fondsen voor leden die in de gevangenis zitten of vervolgd worden. De rechtbank oordeelt dat deze feiten toegerekend kunnen worden aan de overkoepelende vereniging No Surrender."

No Surrender bestond sinds 2013 en opereerde internationaal. In Nederland had de club honderden leden. Het clubhuis in Emmen ging ruim twee jaar geleden op slot en werd vervolgens gesloopt.