Deroepert
Door Henk Folkerts

Littekens in de ziel

Geregeld spreek ik mensen die Emmen al langer kennen dan ik. Ze vertellen me dat Emmen zoveel prachtige panden had die allemaal met de grond gelijk gemaakt zijn.

Tussen de regels door hoorde ik voortdurend hun boosheid en onbegrip daarover. Alsof hen persoonlijk wat aangedaan is, alsof ze diep in hun ziel zijn geraakt. Dit zonder dat ze het idee te hebben gehad dat er door de ambtenaren van destijds naar hen is geluisterd. De littekens bij deze mensen zijn nog duidelijk zichtbaar en hoorbaar. En hoe vaker ik zeg dat ik Emmen wel mooi vind, hoe fanatieker ze mij vertellen hoe mooi het was. Deze mensen hebben dan geen ruimte meer om te zien dat Emmen nu ook nog steeds ook mooi is.

Hetzelfde dreigt nu weer te gebeuren. Ditmaal niet door het gemeentebestuur, maar nu door Staatsbosbeheer. Want met het kappen van de twintig bomen aan het Matenpad in de Emmerdennen maak je littekens in de ziel van de Emmenaren die genieten van dit laantje, en dat zijn er heel wat.

Deze bomen zijn volgens Staatsbosbeheer allemaal ziek, maar volgens Gerrit Oost, een natuurkenner en een man met gezond verstand, uit Emmen zijn ze echter kerngezond. Zelf heb ik geen verstand van bomen, ik zou nog geen zieke van een gezonde boom kunnen onderscheiden.

Maar ik weet wel dat, als Staatsbosbeheer besluit om tussen nu en vijf jaar de twintig bomen te kappen, zonder verdere goede uitleg ten uitvoer brengt, er wederom flink wat littekens in de zielen van vele Emmenaren worden gekerfd.

Ik zou dat niet op mijn geweten willen hebben.