Kinderen gaan zingend door het Veenpark tijdens Pinksterbroed

Barger-Compascuum - In het Veenpark in Barger-Compascuum lopen op tweede pinksterdag, maandag 10 juni, kinderen zingend langs de deuren. Ze zingen een liedje en krijgen van de bewoners snoep.

Het is geen Sint Maarten in juni, maar een eeuwenoud Drents gebruik waarbij kinderen met een ‘bruidje’ langs de deuren gaan. Ook de kinderen die het park bezoeken kunnen mee doen.

Bij het pannenkoekenhuis is een tafel ingericht waar alle kinderen vanaf 13.00 uur een eigen versiersel kunnen maken. Ze kunnen dan ook zingend langs de deuren in ‘t Aole Compas. De bewoners van de veenketen en plaggenhutten zijn allemaal thuis gebleven om de kinderen, die van deur tot deur gaan, te horen zingen. Voor alle zingende kinderen is er natuurlijk bij elk huisje een traktatie.

Trakteren

Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht. De koe die het eerst in het dorp arriveerde werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die een bloemenhulde ontving. Ook dat veranderde in de loop der tijden.

Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje. Het bruidje was natuurlijk bijzonder gekleed en liep onder een prachtige boog van groen en bloemen. Bij elk huis van het dorp zongen ze een speciaal lied. De tekst krijgen alle bezoekers bij binnenkomst uitgereikt.

Voor de laatste keer dit jaar kan iedereen uit de regio gebruik maken van een speciale abonnementsactie. Kijk voor meer informatie op www.veenpark.nl.