Triathlon Klazienaveen krijgt nieuwe finishlocatie

Klazienaveen - Triathlon Klazienaveen staat met rood omcirkeld in de agenda van Thomas van der Wal. De 45-jarige inwoner van Klazienaveen maakt deel uit van het bestuur van Stichting Triathlon Klazienaveen.

Van der Wal was liefst twaalf jaar voorzitter. Hij gaf het stokje door aan Rob Doornbos. De nieuwe wissel- en finishlocatie is onder de rook van het Esdal College. „Met meer dan duizend deelnemers was het op bepaalde momenten te druk bij de finish in het centrum”, zegt Van der Wal. „De nieuwe locatie tussen het Marktplein en het Esdal College is ruimer en nog wel aan de rand van het centrum.”

De jeugd heeft de toekomst en dat geldt zeker ook in Zuidoost-Drenthe. Het overgewicht is er groot, zo stelt Van der Wal. Hij vindt het belangrijk dat kinderen bewegen en daarom hebben zij alle kans om mee te doen aan de laagdrempelige Triathlon Klazienaveen op zondag 14 juli. „Het is de afwisseling tussen zwemmen, fietsen en hardlopen die kinderen trekt”, weet Van der Wal. „De mensen van zwemclub Polaris verzorgen het zwemgedeelte in het Neptunusbad, waar het erg veilig is. De kinderen fietsen na het zwemmen richting het centrum en finishen hardlopend. Daarmee hopen we op een binding met de triathlon en een bepaald gevoel dat ze deze sport door willen zetten. Meedoen is echter belangrijker dan winnen.”

Nationaal kampioenschap

In Klazienaveen wordt medio juli het nationaal kampioenschap halve triathlon gehouden. „Een goede conditie is essentieel. Niet iedereen kan zomaar een halve triathlon volbrengen”, zegt Van der Wal. Daar waar de kinderen in het Neptunesbad zwemmen, zoeken de andere deelnemers het water in het Van Echtenskanaal op. Er komen nationale toppers naar het grootste buitendorp van de gemeente Emmen voor de nationale titelstrijd halve triathlon. Sven en Erik-Simon Strijk, bijvoorbeeld. De gebroeders wonnen al eerder in Klazienaveen. De broers Omar en Milan Brons reizen ook af naar Klazienaveen, net als Stefan Overmars.

Zonder breedtesport geen topsport. Dat zijn veelzeggende woorden uit de mond van Van der Wal. Het bestuur van de organiserende stichting ziet graag mensen in beweging. Ook op hogere leeftijd en dan komt de sprinttriathlon goed uit. Die variant bestaat uit 750 meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen. De olympische afstand staat voor 1,5 kilometer zwemmen, veertig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen. Leuke bijkomstigheid is verder dat de jeugd en junioren op 14 juli het nationaal kampioenschap tot een goed einde proberen te brengen tijdens de Triathlon Klazienaveen.

App

Stichting Triathlon Klazienaveen liet een app ontwikkelen. De app Triathlon Klazienaveen is grotendeels ontwikkeld door Mylaps Timing Services. Het bedrijf uit Nijmegen verzorgt ook de tijdwaarneming van de triathlon in Klazienaveen. Via de nieuwe app is bijvoorbeeld informatie te vinden over starttijden, het parcours en de temperatuur van het water. Omdat de deelnemers starten met een chip om hun enkel, kunnen gebruikers van de app live zien waar de sporters zich bevinden op het parcours. Ook alle mogelijke informatie voor vrijwilligers staat in de app.

Duurzame tour

Van der Wal gaat samen met de andere bestuursleden op de duurzame tour, want plastic bekers behoren tot het verleden. „Wij delen papieren bekers uit met drinken en dat is een primeur. Ook richten we een speciale trashzone in.”

Stichting Triathlon Klazienaveen houdt vrijdagavond 14 juni een zogeheten zwemprestatietocht met in elk geval al ruim honderd deelnemers. Het is een tocht in het Koning Willem-Alexanderkanaal om te wennen aan zwemmen in het kanaal.

Meer informatie over onder meer inschrijven staat op www.triathlonklazienaveen.nl.