Atlete Sarah van Beilen wil zichzelf steeds weer overtreffen

Emmen - De Emmense Sarah van Beilen is 17 jaar en zij studeert aan het Centre for Sports & Education (CSE) in Zwolle. Sarah zit in de Hanzestad in het vijfde leerjaar van het vwo. Lees meer over haar in deze editie van Sportief Persoonlijk.

Welke sport beoefen je en bij welke vereniging?
„Ik zit op atletiek. Ik begon bij De Sperwers hier in Emmen. Daar heb ik vier jaar gezeten. Daarna ging ik naar het CSE in Zwolle, waardoor ik van club ben overgestapt. Momenteel zit ik bij AV PEC 1910. Ik train daar alleen niet meer. Ik train in Heerenveen bij RTC (Regio Talenten Centrum) Noord atletiek.”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„Vroeger ging ik op atletiek om prijzen te winnen. De beste zijn, dat gevoel vond ik geweldig. Nog steeds, maar nu is het meer naar mezelf gericht. De beste versie van mezelf zijn, mezelf steeds weer overtreffen. Dat geeft mij diezelfde kick. De verschillende onderdelen van atletiek: dat was ook één van de redenen. Je kunt uit zoveel kiezen en zoveel onderdelen beoefenen. Iedereen kan een eigen onderdeel kiezen, maar je kunt ook voor meerdere onderdelen tegelijk meedoen tijdens de meerkamp.”

Waarom sport je juist bij jouw club?
„Ik sport bij RTC Noord atletiek in Heerenveen omdat daar de leukste groep zit met een goede trainer. Een groep die motiverend en gezellig is. Hier zit ik echt op mijn plek.”

Hoe vaak sport je per week?
„Momenteel sport ik zes keer in de week.”

Op welk niveau sport je?
„Ik behoor nu tot de top van Nederland in mijn leeftijdscategorie junioren onder 20 jaar.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
„Johnson Thompson.”

Gloriemoment?
„Elke keer wanneer ik een persoonlijk record haal is weer een klein gloriemoment. Meestal voel ik dat pas als je weer richting huis gaat in de auto, maar mijn ultieme gloriemoment was toch echt twee jaar geleden waar alles begon. Ik kwam terug van mijn blessure en deed voor het plezier mee aan hoogspringen op het NK. Ik had totaal geen verwachtingen, maar sprong vanuit het niets zes centimeter boven mijn persoonlijk record en werd daarmee tweede van Nederland. Mijn eerste echte medaille op het NK en omdat ik tweede werd mocht ik meedoen aan een interland.”

Dieptepunt?
„Toen ik geblesseerd raakte aan mijn voet. Ik mocht een maand niet aan atletiek doen en ging in plaats daarvan zwemmen. Daarna mocht ik weer rustig opbouwen. Mijn voeten blijven een kwetsbaar onderdeel van mijn lichaam. Het komt nog wel eens voor dat ik last begin te krijgen.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Uiteindelijk de Olympische Spelen natuurlijk. Voor op de korte termijn - drie jaar - wil ik graag aan het WK of EK deelnemen. Dit jaar is het EK onder de 20 jaar, waarvoor ik 1.81 meter moet springen. Het jaar daarna is het WK onder de 23 jaar. De limieten daarvoor zijn nog niet bekend en het jaar daarna is weer het EK onder de 20 jaar. Genoeg kansen dus!”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn studie thuiskom, is:
„Ik kom meestal pas heel laat thuis doordeweeks omdat ik vanuit school gelijk naar trainen ga en na trainen weer naar huis. Dus meestal ga ik dan even douchen, eten, een film kijken en naar bed.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Ik bak heel graag. Lekkere recepten en gezonde recepten. Ik vind het ook heerlijk om helemaal niks te doen. Op de bank liggen en een film kijken.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Dierenarts.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Natuurlijk de podiumplekken op de nationale kampioenschappen, maar zeker ook de 1.78 meter bij het hoogspringen op 18 mei.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Van kinds af aan is dit al een grote droom van mij. Om op een zo hoog mogelijk niveau aan atletiek te doen. Er zijn momenten dat het zwaar en moeilijk was en dat ik het allemaal even niet meer zag zitten, maar juist op die momenten heb ik doorgezet. Met resultaat, want je krijgt er zoveel mooie en magische momenten voor terug. Geloof in jezelf. Ik vind dat dit één van de belangrijkste vaardigheden voor een sporter is.”

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.