Boek over 'droomseizoen' FC Emmen bevat alle ups en downs

Emmen - Het afgelopen seizoen van FC Emmen is gevangen in een boek van Maarten Kolsloot: 'FC Emmen. Een droomseizoen'. Afgelopen vrijdag werd de bundel gepresenteerd in stadion De Oude Meerdijk.

Na de verrassende promotie van FC Emmen naar de eredivisie, volgde Kolsloot de club het afgelopen jaar op de voet. Hij sprak alle betrokkenen en schetst hoe het ‘Wonder van Emmen’ op de veertiende plaats eindigde.

Euforie

Kolsloot was het afgelopen seizoen bij alle wedstrijden, mocht mee naar trainingskampen en hield een dagboek bij. In zijn boek beschrijft hij op een vrolijke manier alle ups en downs waar de club dat jaar mee te maken kreeg. Er moesten sponsors gezocht worden om de selectie en de staf te versterken, het stadion moest geschikt worden gemaakt voor grote bezoekersaantallen, inclusief toegangspoortjes en dubbele hekken bij het uitvak, er werd gewonnen maar ook veel verloren, er was veel persoonlijk drama, en het bleef tot het einde spannend of de club zich zou handhaven in de eredivisie. Toen FC Emmen in mei als veertiende eindigde, was de euforie tot in de verre omtrek zichtbaar. Kolsloot portretteert veel kleurrijke clubmensen, die zichzelf vaak als klein zien en ook altijd worden onderschat, maar die toch ook de sterke ambitie hebben om overeind te blijven in de grote voetbalwereld.

Jongensboekachtige schrijfstijl

In het stampvolle supportershome kwam Maarten Kolsloot vrijdagavond rond acht uur binnen met zijn twee dochters (5 en 3), die verlegen het clublied van FC Emmen zongen. Volgens hun moeder had Kolsloot ze daarvoor betaald. Even later kreeg de auteur officieel het eerste exemplaar overhandigd door zijn uitgeefster, die vooral zijn humor, empathie en jongensboekachtige schrijfstijl roemde. Kolsloot vertelde met veel plezier achter de schermen meegekeken te hebben bij de sympathieke club, waar zelfs rond de keukentafel alle gelederen langskwamen en hun sores met hem deelden. Hij gaf op zijn beurt de eerste exemplaren van zijn boek aan Emmen-verdediger Tim Siekman, aan voorzitter van supportersvereniging Rood-Wit Jo Wubbels en aan de 76-jarige clubarchivaris Dirk van der Kaap.

'Hier wordt niemand bekogeld'

Tot slot gaf Kolsloot een exemplaar aan burgemeester Eric van Oosterhout. In zijn dankwoord merkte die ad rem op dat er steden zijn waar de burgemeester wordt bekogeld en uitgefloten, maar dat het er in Emmen heel anders aan toe gaat. Van Oosterhout, al vanaf zijn tweede jaar voetballiefhebber, blikte kort terug op het bijzondere jaar van FC Emmen. Hij zei niet alleen trots te zijn dat de club zich had gehandhaafd op het hoogste niveau, maar vooral op alle mensen binnen en rondom de club. FC Emmen is een familie, zei Van Oosterhout

“Hier wordt niemand bekogeld, omdat we fatsoenlijk aan de kant gaan. Als de vader van de trainer overlijdt dan doet dat wat met ons; als de moeder van de directeur overlijdt dan doet dat wat met ons, en als de broer van de keeper overlijdt dan doet dat wat met ons. Met elkaar punten maken, met elkaar voetballen is heel belangrijk, maar voetbal is veel meer dan zomaar een spelletje, voetbal is een manier om met elkaar om te gaan. En we hebben laten zien dat dat ook op het hoogste niveau op een fatsoenlijke manier kan.”

Van Oosterhout prees ook de supporters van FC Emmen. “Die laten zien dat je bloedfanatiek kunt zijn en tegelijkertijd met mes en vork kunt blijven eten. Ik ben trots op deze supportersvereniging, die laat zien dat er meer is dan alleen maar juichen en bierdrinken.”

De burgemeester noemde trainer Dick Lukkien “de beste trainer en ook de meest fijne mens van Nederland”. Lukkien kon wegens verblijf in het buitenland niet aanwezig zijn bij de presentatie en kreeg daarom al eerder het FC Emmen-boek overhandigd, live in de televisie-uitzending van De Tafel van Kees.

Het boek is te koop in de boekhandel en via www.uitgeverijdekring.nl/fc-emmen. Kolsloot signeert donderdag 13 juni vanaf 19.00 uur bij boekhandel Vermeer en zaterdag 15 juni vanaf 15.30 uur bij de Bruna Rietlanden aan het Valkenveld 115.