FOTO’s: Sint-Henricusschool heeft profijt van eigen 3D-printer

Klazienaveen - In Klazienaveen en directe omgeving zijn de basisscholen samen bezig met het #3DontheMove project. Dat is niet zomaar even een project, want zo kan een van de scholen bijvoorbeeld ondernemer van de maand worden.

Aanjagers van het project zijn Peter Rolink, Arnoud Langen en Bert Jan Volders. Rolink en Langen zijn werkzaam op het Esdal College in Klazienaveen, terwijl Volders leerkracht is van de Sint-Henricusschool.

Groep 7 van de genoemde basisschool is de huidige ondernemer van de maand. De ruim twintig leerlingen werden vorige week blij verrast door de komst van de docenten Rolink en Langen. Soesjes, een uitgeprint aandenken en een rol filament (‘inkt’ voor een 3D-printer, red.) vielen de blije leerlingen ten deel. De kids van de katholieke basisschool in Klazienaveen zijn actief, want zij haalden al heel wat opdrachten binnen. De aanjagers letten bij de bepaling van de ondernemer van de maand bijvoorbeeld op ‘hoe opdrachten zijn binnengehaald en hoe de 3D-ontwerpen eruit zien’. Hoeveel geld is verdiend? Was de klant tevreden? En waar is het verdiende geld voor? De leerlingen van de Sint-Henricusschool kwamen met de goede antwoorden.

Wat te denken van vijftig sleutelhangers en vijftig winkelkarmuntjes maken voor gastouderbureau Via Viela? Of kaarthouders mét logo maken voor uitzendbureau United Work en dertig sleutelhangers met logo fabriceren voor kinderopvang Dapper. Met het voltooien van de opdrachten haalde de klas tot dusverre al zo’n 300 euro binnen. De leerlingen gebruiken de speciale 3D-printer van de school.

Scheper Ziekenhuis

De opbrengst gaat deels naar de aanschaf van nieuw materiaal voor op het eigen schoolplein. Een ander deel komt ten goede aan de kinderafdeling van het Emmer Scheper Ziekenhuis en van het overige geld gaat de klas in een later stadium naar het nieuwe zwembad Aquarena in Emmen. Leerkracht Bert Jan Volders zegt namens de Sint-Henricusschool dat de kinderen eerst hebben geleerd wat ondernemen inhoudt. Zij vormen feitelijk samen een onderneming en zijn verdeeld in drie afdelingen met eigen verantwoordelijkheden. Zo ging een groep aan de slag met het verwerken van opdrachten van bedrijven en dat gebeurde met hulp van de 3D-printer, die door Volders wordt gezien als een middel en geen doel op zich. De tweede afdeling verkocht muntjes voor de winkelkarretjes bij de supermarkt Plus onder de rook van de basisschool. De derde groep belde het ziekenhuis in Emmen om een afspraak te maken voor het brengen van sleutelhangers voor de kinderafdeling.

„Groep 7 gaat straks een presentatie geven aan de kinderen van groep 6 zodat het bedrijf Henricus 3D overgenomen wordt”, weet Volders. „De kinderen hebben heel veel vaardigheden mogen leren. Denk aan overleggen, vergaderen, het zijn van voorzitter en financiën.” Volders zelf had een ondersteunende, coachende en sturende rol. „Erg gaaf om te doen, want je ziet dat de leerlingen enthousiast worden.”

Het project #3DontheMove is gesubsidieerd door de provincie Drenthe, loopt nu twee jaar en moet uitgerold worden in onder meer de gehele gemeente Emmen. De deelnemende scholen in Klazienaveen om omgeving zijn: De Spil, Sint-Henricusschool, De Planeet, Pastoor Middelkoopschool, de Viersprong, ’t Swartemeer, de Brug, de Kap, De Dordtse Til, Op ’t Veld en het Esdal College.

Meer informatie staat op www.3donthemove.nu.