Verdachte doodschieten André Lubbers vrijgesproken

Emmen / Klazienaveen - De 30-jarige Roeslan F. uit Emmen die wordt verdacht van de moord op de 68-jarige ondernemer André Lubbers uit Klazienaveen is woensdagmiddag in hoger beroep vrijgesproken.

De rechtbank in Groningen veroordeelde F. in 2015 tot zeven jaar cel voor diefstal met geweld met de dood tot gevolg. Drie medeverdachten waren eerder al vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het Hof in Leeuwarden vindt nu dat ook in de zaak F. te weinig overtuigend bewijs is om de man te veroordelen. F. ontkent tot de dag van vandaag iets met de dood van Lubbers te maken te hebben gehad. 

De rechtbank vond destijds dat een verklaring van een vriendin van F. belastend genoeg was. Het Hof vond dat haar verhaal van 'horen zeggen' is geweest en niet als bewijs kon worden meegenomen. In de cel zou F. tegen een medeverdachte hebben gezegd dat hij bang was dat het vuurwapen was gevonden. 

Dit werd opgevangen door afluisterapparatuur. Een tolk vertaalde dit. Het Hof twijfelt of het woord vuurwapen wel juist is vertaald. Dit kan niet meer worden nagegaan nu de opnamen zijn verdwenen. Het DNA materiaal dat op een joggingbroek in de woning van Lubbers werd gevonden en deels van F. bleek te zijn, kon volgens de hogere rechters ook op een andere wijze daar zijn gekomen (ADP).