Parc Sandur wil rem op evenementen bij Grote Rietplas

Emmen – Hello Festival (voorheen Retropop), het Vliegerfestival, de Kids Mud Run, de Rietplasloop, de piratenparty van Radio Bokzwien en straks in september het Oktoberfest. Er zit een stevige groei in het aantal en de omvang van evenementen rondom de Grote Rietplas.

Wat betreft de inwoners van de Emmer wijk Parc Sandur is de taks echt bereikt. Sommige wijkbewoners willen dat er serieus gekeken wordt naar een mogelijke inperking van festiviteiten rondom het recreatiemeer.

Volgens wijkvoorzitter Fred Ottens nemen de toenemende activiteiten nogal wat ongemak met zich mee. “Je praat over flink wat decibellen aan geluid, noodzakelijke wegafsluitingen en de bijbehorende omleidingen, geparkeerde auto’s in de wijk of tussen het groen enzovoorts. Voorts maken we wel eens dronken mensen mee die na afloop de wijk ingaan en verkeersborden uit de grond over struiken uit tuinen trekken. Bij een bewoner werd er zelfs graffiti op de muur van zijn huis gespoten. Kan me niet voorstellen dat die laatste meneer denkt: leuk, volgend jaar weer.”

Toeterend door de straat

Wat veel kwaad bloed zette, was de Carbage Run. De autorace startte vorig jaar bij de Grote Rietplas. Vanwege het tienjarig bestaan verschenen er niet 500 maar 1000 auto’s aan de start. “De route liep een beetje ongelukkig door de wijk en als je de duizendste toeterende auto voorbij hoort komen, heb je het ook wel gehad.”

Druppel

 Niet alleen het aantal maar ook de schaal van sommige evenementen begint volgens Ottens uit de klauwen te lopen. “Neem bijvoorbeeld het Hello Festival. Dat begon in de wijk als een vrij kleinschalig iets, maar is tegenwoordig een massale gebeurtenis waar tienduizenden mensen op afkomen.” Een omvang waar ze zich in de wijk wel zorgen over beginnen te maken. De aankondiging van het Oktoberfest was voor Parc Sandur de druppel die de emmer deed overlopen.

Absurd laat

Inmiddels staat er een overleg met de gemeente in juni gepland. “We gaan praten over het evenementenbeleid, maar ook over de vergunningen. Het valt ons op dat bepaalde aanvragen pas na het evenement geplaatst worden. Op die manier kun je dus geen bezwaar meer maken. Absurd laat, dus.” Het verzoek het aantal evenementen aan banden te leggen, wordt ook aangekaart, aldus Ottens.

Reuring

Bij de buren in de Rietlanden speelt opmerkelijk genoeg precies het omgekeerde verhaal. “We juichen de komst van meer evenementen juist toe, want dat zorgt voor de gewenste reuring rondom de Rietlplas”, aldus wijkvoorzitter Henry Ahlers. Wat de Rietlanden betreft hoeft de rem niet te worden ingetrapt, mits het geen noemenswaardige overlast oplevert natuurlijk. “Vanwege de afstand van onze wijk tot de Grote Rietplas ervaren we geen geluidsoverlast en hebben we ook niet te maken geblokkeerde fietspaden en dergelijke. We hebben begrip voor hoe onze buren er in staan, wat de Rietlanden betreft staan wij er anders in.”

In gesprek

Evenementencoördinator Arthur van der Veen van de gemeente Emmen bevestigt dat er een afspraak op til is over het evenementenbeleid. “Momenteel werken we als gemeente aan nieuwe regelgeving. In dat kader gaan we met elkaar in gesprek.” Volgens  Van der Veen werden er in 2018 acht evenementen bij de Grote Rietplas gehouden en vier bij de Kleine Rietplas. Andere festiviteiten die in de buurt werden gehouden, zoals de piratenparty van Radio Bokzwien, zijn niet in dat overzicht meegenomen.