Zalencentrum Bentlage grotendeels omgebouwd tot dagbestedingscentrum

Emmer-Compascuum – Het bekende Zalencentrum Bentlage aan het Hoofdkanaal in Emmer-Compascuum gaat grondig op de schop. Het horecabedrijf zal grotendeels worden verbouwd tot dagzorgcentrum.

Eigenaren Theo en Rikie Bentlage starten in juli met de verbouwing en verwachten deze tegen het voorjaar van 2020 te hebben afgerond. Alleen de kleine zaal van 100 vierkante meter blijft beschikbaar voor feesten tot ongeveer 70 man.

Trouwerijen lopen terug

Bentlage is als uitspanning al zestig jaar een begrip in het dorp Emmer-Compascuum. Maar het einde van een tijdperk lijkt nabij. Met de teruggang in bruiloften, feesten en partijen ziet Theo Bentlage de markt alleen maar slinken. “Vijf jaar geleden wist ik al dat bedrijven zoals deze langzaam maar zeker verdwijnen. Mensen vieren hun feestje thuis of zoeken een buurthuis op.” Het aantal trouwerijen neemt ook zienderogen af. Bentlage besloot daarom om dit hoofdstuk grotendeels te sluiten. De laatste bruiloft staat gepland op 17 juli. Een dag later gaat de verbouwing van start.

Het Turfhuus

De keuze om de grote zaal te verbouwen tot grotendeels een dagbestedingscentrum ligt in het verlengde in de stap die de familie Bentlage in 2016 al nam. In dat jaar week de toenmalige kegelbaan voor de komst van dagzorgcentrum Het Turfhuus, een compleet nieuwe tak van ondernemen voor Theo en Rikie. Niet alleen kregen de twee de smaak te pakken wat betreft de zorgbranche, het Turfhuus kon al snel rekenen op veel belangstelling in de regio. Zoveel zelfs dat de afweging snel gemaakt was om het zalencentrum grotendeels toe te voegen aan het zorgconcept. “De zorgtak is alleen maar doorgegroeid. Momenteel bedienen we 30 cliënten, na de verbouwing verwachten we het dubbele te kunnen onderbrengen.”

Vaarwel

De grote zaal van ruim 400 vierkante meter wordt daarom vertimmerd tot twee huiskamers. Enkele bijgebouwen, goed voor 350 vierkante meter en momenteel in gebruik als opslag-, kantoor- en privéruimte, worden gesloopt en de vrijgekomen meters dienen straks als bewegingsruimte en ‘dorpsplein’ voor cliënten. De kleine zaal blijft dus vooralsnog behouden. “De horeca helemaal vaarwel zeggen; daar willen we nog niet aan.”