Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Stem

Donderdag zijn er alweer de tweede verkiezingen van dit jaar. Ik voorspel al tijden dat we in het najaar nog een keer verkiezingen krijgen. Dat is niet zeker, maar echt lekker gaat het niet in Den Haag.

Bovendien voorspelde ik ook goed dat FC Emmen zou promoveren en vervolgens in de eredivisie zou blijven. Het blijft koffiedik kijken (dat deden ze vroeger echt). Maar feit is dat we donderdag kunnen stemmen voor de Europese Verkiezingen.

Dat leeft niet echt. Ik denk dat als ik links en rechts ga informeren wat er donderdag te doen is, dat ik veel vragende gezichten krijg. Toch ligt er in de gemeente heel wat Europees geld waar iedereen maar wat blij mee is. De centrumontwikkeling en De Schaapskooi bijvoorbeeld zijn onder andere met geld uit Europa gerealiseerd. En hetzelfde geldt voor het prachtige Bargerveen. Bovendien wordt dit kwetsbare natuurgebied ook nog eens beschermd door allerlei Europese wetten en regels. En de schitterende fietspaden door dit grensgebied kwamen ook met gelden uit Brussel tot stand. Toch is ook in Emmen Brussel soms nog ver weg.

Bij ons thuis niet. Middelste dochter Sjoukje is er al vanaf de middelbare school door gefascineerd. Ze werd de Nederlandse Jongerenvertegenwoordiger naar de Europese Unie. Studeerde over ‘Europa’ in Groningen, en deed een intensieve stage in Brussel. Uiteindelijk studeerde ze op dit thema af aan de prestigieuze London School of Economics. Dat was heel bijzonder. In een land dat Europa eigenlijk vaarwel wil zeggen, studeren slimme jongeren uit allerlei landen. Zij zien de kracht van internationale samenwerking.

Sjoukje werd nog eerder politiek actief dan haar vader. Wel voor een andere partij (GroenLinks), maar veel fanatieker.

Op campagne in Noord-Nederland als GroenLinks-kandidaat hoort ze heel wat voors en tegens over ‘Europa’. Mooi om haar verontwaardiging te zien over allerlei vooroordelen: „Hee pap, sommigen zeggen dat het Europees parlement niet zo belangrijk is, terwijl ze een begroting van 130 miljard goedkeuren”. En dat het Europees parlement zo duur is („Het kost 4 euro per Nederlander, pap”, ik wist het niet). En dat we in het Noorden niet zoveel hebben aan Europa. Ze wijst me op de site ‘What-europe-does-for-me’, die kende ik nog niet. Daarop staan vele voorbeelden van Europese investeringen in de buurt. Zo hebben de praktijkschool en de Thriantaschool geld gekregen om kwetsbare jongeren te helpen een opleiding af te maken of een baan te vinden. Een van de vele voorbeelden.

Fijn om een dochter te horen die in politiek gelooft. Ik hoor het mijn vader nog zeggen: „Jongen, ga altijd stemmen, want zo lang er politici zijn die blijven praten, hebben we ook geen oorlog”. Hij had recht van spreken.

Ik zie het enthousiasme in haar ogen. Als jongeren werken aan een betere wereld, dan kan je dat alleen maar toejuichen.

Er valt van alles aan te merken op ‘Europa’. Maar door niet te gaan stemmen, wordt het er niet beter op. Ga in ieder geval stemmen. Op de stembureaus in de gemeente zit weer een prachtige ploeg vrijwilligers die u graag ontvangt.