Heden & Verleden
Door Richard Zuiderveld

Zoo Mooi!

Als Freek Vonk op tv komt zap ik hem weg. Niet vanwege zijn overdreven enthousiasme of omdat hij commercieel wordt uitgemolken, maar simpelweg omdat ik enorm jaloers op hem ben.

Freek reist door mooie landen, werkt met spannende dieren en vertelt miljoenen mensen over de natuur. Freek is een held. Gatver...

Als ik nog een kind was zou ik een poster van Freek willen hebben én een broodtrommel én een dekbedovertrek én een actiefiguur. Ik las vroeger tientallen natuurboeken, droomde weg bij documentaires en wilde dolgraag ‘Wildlife Ranger’ worden. Het hoogtepunt van iedere zomer was dan ook

‘Expeditie Zuiderveld: de tocht van Friesland naar Drenthe’.’ Twee weken lang in een huisje bij het bos, zwemmen in de speelvijver en ruzie met mijn broer. Met het bezoek aan de dierentuin als climax van de vakantie.

Kwam u als kind ook in het Noorder Dierenpark? Herinnert u zich de spanning bij binnenkomst? Of de geweldige sfeer die er hing? Vroeger: toen olifanten nog enorm waren en haaien doodeng. Toen we niet over de reling mochten hangen en we ongemakkelijk wegkeken van parende bavianen. Ik zie mezelf nog door het nachtdierenverblijf schuifelen om verderop te staren naar gigantische dinosaurusbotten.

Nu woon ik in Emmen en wandel nog regelmatig door het Rensenpark. Een heerlijke plek voor een picknick en om te genieten van de kinderboerderij, kunstenaars en Pokémon. Toch verschijnen voor mijn geestesoog nog altijd de giraffen op de savanne, slingeren de apen in de takken en ruist de tijger door het struikgewas. Bij ieder bezoek word ik ondergedompeld in nostalgie.

Ik was dan ook vereerd toen Harmonie Euterpe me vroeg om te schrijven voor de muziekvoorstelling Zoo Mooi! - een ode aan aan Aleid Rensen. Hierbij mocht ik op een wonderlijke reis door het verleden van de in 2016 overleden directrice van het Noorder Dierenpark. Haar leven met echtgenoot Jaap, hun gezin en de dierentuin bleek voor mij een verrassend epos vol passie, tragedie, teleurstelling én geluk.

Een jaar lang werkten meer dan honderd mensen aan Zoo Mooi en deze week is het dan zover. Alle dierentuinfans, muziekliefhebbers en echte Emmenaren mogen genieten van de overweldigende muziek van het orkest. Met ondersteuning van foto’s, interviews, dansers en zangtoppers Jeroen Rienties en Martine Salomons zetten zij het Rensenpark op stelten. Zelfs Drents supertalent Isa Zwart zingt prachtige liedjes die ze speciaal voor de voorstelling schreef.

Gaat heen, luister, kijk en geniet! Voor even kunt u terug naar het verleden en lof uiten aan de familie Rensen. Freek Vonk is leuk, maar zo legendarisch als Jaap en Aleid is hij nog lang niet.

Zij bleken achteraf mijn jeugdhelden te zijn.
Zij hebben Emmen op de kaart gezet.
Zij verdienen alle lof van onze gehele Vlinderstad.
Zij zijn Zoo Mooi!