Nozem De Smederij: barbershop, tattoos en koffie op z'n ambachtelijkst

Emmen - Een perfecte balans tussen robuuste ambachtelijkheid en smaakvolle authenticiteit. Wie binnenstapt bij het maandag geopende Nozem De Smederij aan de Stationsstraat 4 krijgt het gevoel in een warm nostalgisch bad te zijn gestapt.

Een fraai ogend pad van stenen waaltjes leidt de bezoeker de barber- en tattoeageshop met koffiebar binnen, waar de aankleding gedomineerd wordt door het vele handgemaakte houtwerk, oosters getinte details en de rijkelijk aanwezige beplanting. De stijl is urban jungle, aldus eigenaar Arie Klein, die een jaar geleden het oude pandje kocht. “Onze vestiging Nozem Barbers en Tattoo aan de Weerdingerstraat groeide uit zijn jasje, dus ging ik op zoek naar ruimte voor uitbreiding.”

Het historisch ogend winkelpand aan de Stationsstraat, met als absolute blikvanger de voormalige smederij van Harwig, leek hem onmiddellijk geschikt. “Een fraai stukje oud Emmen dat wij met Nozem De Smederij weer in oude luister herstellen”, lacht hij.

Diezelfde waardering voor historie komt ook tot uiting in de inrichting. Houten balken van een 200 jaar oude Groningse boerderij, een uit een Frans hotel afkomstig gegrafeerd glaswerk (inclusief barbier!) uit 1930, een Balinese toonbank en klassiek zwartlederen barbiersstoelen uit de jaren 50: elk element vertelt een verhaal; precies zoals Klein het graag wil hebben.

'Een perfect huwelijk'

Hij ziet de nieuwe Nozem dan ook als een uitbreiding van het bestaande concept van de stoere mannenkapsalon aan de Weerdingerstraat. Alleen al omdat dat deze tweede vestiging drie ambachten onder een dak in huis heeft. Wie binnen komt, ruikt meteen de geurige en eigenhandig gebrande koffie van barrista Gilly Lokerse. Hij runt de koffiebar met terras aan de voorzijde van het pand. Want koffie en kapsalon gaan prima samen, aldus Klein.

Daarachter bevindt zich de kapsalon die zich exclusief richt op het knippen en scheren van heren. Mannen én vrouwen zijn beide welkom in de achtergelegen, voormalige smederij, die met een vijf meter hoge serre is verbonden aan het voorste pand. Naar dit fraaie gebouw verhuizen tatoeëerder Wilco Scheve en zijn vier medewerkers. De Weerdingerstraat werd te klein door de groeiende vraag, vertelt hij. Hij is reuzeblij met zijn nieuwe stek. “Een perfect huwelijk tussen een originele omgeving en moderne technieken. In deze geriefelijke setting kunnen mensen in gescheiden ruimtes een tatoeage laten zetten.

Drie zaken, één adres, en allen met ambachtelijkheid op nummer 1. Nozem De Smederij: een adres dat je niet mag overslaan als je van écht vakwerk houdt.

Nozem De Smederij | Stationsstraat 4 | Emmen | 0591-745830 | info@nozemdesmederij.nl | www.nozemdesmederij.nl