Iedereen kan zwemmen in openluchtzwembad Emmer-Compascuum

Emmer-Compascuum - Iedereen kan sinds zaterdagmiddag zwemmen In het openluchtzwembad in Emmer-Compascuum. Wethouder Guido Rink heeft samen met Yvonne Sterkenburgh een aantal voorzieningen in gebruik genomen die het mogelijk maakt dat ook mindervaliden nu gebruik kunnen maken van het zwembad.

De bestaande douche- en kleedruimte waren volgens een bestuurslid niet geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. De afgelopen winter is gebruikt om een ruime douche- en toiletvoorziening met daarin een op hoogte verstelbare aankleedtafel te bouwen. Mensen met een rolstoel of scootmobiel hebben hier nu alle ruimte waardoor ze zich nu zelfstandig kunnen omkleden. Daarnaast is er een zwembadlift in gebruik genomen. Mensen met een beperking kunnen nu, nadat ze zich hebben omgekleed, met een speciale rolstoel naar het zwembad rijden waarna ze dan met de lift het water in kunnen. Met deze voorzieningen is een grote wens van Yvonne in vervulling gegaan.

Yvonne ging het zwemmen steeds meer missen

Yvonne is jarenlang vrijwilligster geweest bij het zwembad. Ze was ook een vervend zwemster. Echter tien jaar geleden kwam hier door een ongeluk een einde aan. Ze moest een been missen en kwam in een rolstoel terecht. Ze ging het zwemmen steeds meer missen. Yvonne: ,,Ik moest mij thuis al omkleden omdat dit bij het zwembad niet kon. In het water komen lukte dan nog wel, maar er uitkomen niet. Ik ben hier zo ontzettend blij mee, niet alleen voor mijzelf maar ook voor anderen. Ik kan nu weer zelfstandig met mijn scootmobiel naar het zwembad en mijn baantjes trekken."

Het zwembad in Emmer-Compascuum is het enige bad in de regio die over deze voorzieningen beschikt. Het bestuur hoopt daarom dat veel mindervalide mensen gebruik gaan maken van deze faciliteiten. Omdat het voor mensen met een lichamelijke beperking niet altijd gemakkelijk is om tijdens de normale openingstijden te zwemmen is het ook mogelijk om dit buiten de normale openingstijden te doen. Hiervoor moet van tevoren wel even contact worden opgenomen met het zwembad.