Iris Stiekema ziet Duitsland EK voetbal onder 17 jaar winnen

Albena / Emmen - De finale van het EK voetbal voor speelsters onder de 17 jaar werd vrijdagmiddag gewonnen door Duitsland. Dit gebeurde na strafschoppen, want de eindstand was 1-1. Er was in het Bulgaarse Albena geen verlenging. Keepster Lisan Alkemade leek namens Oranje de heldin van de penaltyserie te worden, maar de Leeuwinnen scoorden slechts twee keer vanaf de stip.

Iris Stiekema uit Emmen werd in de rust gewisseld bij Oranje. Wellicht heeft de halve finale tegen Spanje de aanvallende middenvelder teveel inspanning gekost. Vanwege blessureleed was de krachtmeting met grootmacht Spanje de eerste volledige wedstrijd van Stiekema dit jaar.

Duitsland werd voor de zevende keer Europees kampioen, terwijl Nederland nooit eerder in de finale van het EK voor speelsters onder de 17 jaar stond. De eindstrijd voltrok zich vrijdag in een hoog tempo en met veel strijd.

Oosterburen

Na een sterk begin van Duitsland - met kansen - waren het de oosterburen die in de 19e minuut verdiend op voorsprong kwamen via Weidauer. Het antwoord van Oranje kwam twee minuten later al, want Nikita Tromp bracht beide landen even fraai als bekeken op gelijke hoogte. Namens Oranje kreeg Esmee Brugts twintig minuten voor tijd een grote kopkans, maar de bal wilde er net niet in. Duitsland kreeg tien minuten voor tijd nog een enorme kans op de 1-2.