FC Emmen wint ook thuis van FC Groningen: 1-0

Emmen – De verwachtingen voor de derby tussen FC Emmen en FC Groningen waren hooggespannen, maar woensdagavond ontaarde het duel in een saai seizoensslot dat FC Emmen overigens verdiend met 1-0 won.

Na de winst op Willem II en de handhaving in de eredivisie van afgelopen zondag had FC Emmen op De Oude Meerdijk geen enkele zorg, in tegenstelling tot de Groningers die nog een plek in de Europa League moeten veroveren en afhankelijk waren van wat directe opponenten Willem II ADO Den Haag aan hun onderlinge wedstrijd overhielden.

Lees verder onder dit filmpje.

 

Alsof FC Emmen nog met zijn gedachten bij zondag zat, leverde de eerste twintig minuten van het duel weinig spannende momenten op. De Emmenaren zijn dichtbij het doel dankzij kopballen van Arias en De Leeuw, die volgen uit een vrije trap, gegeven na een overtreding van Te Wierik op Bijl. Ook FC Groningen is niet bij de les, zeker als Chacón in de 27e minuut de bal verovert en vervolgens uithaalt vanaf 25 meter. Met een keihard schot zet hij FC Emmen op voorsprong. Vanwege een mogelijke overtreding in het gevecht om de bal richt scheidsrechter Van Boekel zich wel even tot de VAR, maar ziet geen reden om het doelpunt af te keuren. Met een handjevol kleine kansen aan beide zijden van het veld, ook van invaller Bannink (na een wissel met Arias),  gaan de ploegen richting rust. Daarin wordt uitbundig afscheid genomen van Nicklas Pedersen.

De eerste fase van de tweede helft toont in geen enkel opzicht dat FC Groningen op zoek gaat naar de gelijkmaker. FC Emmen gebruikt het overwicht aan balbezit handig en toont zich uiterst sportief, terwijl de ploeg er nog een echte wedstrijd van probeert te maken. Inmiddels weten de Groningers dat ze twee goals nodig hebben om de play-offs voor de Europa League te halen, gezien het gelijkspel op dat moment in Den Haag. Terwijl Bijl geel krijgt voor een iets te late sliding op Mahi, haalt Cavlan dankzij een pass van Braken uit met een hard schot, maar treft de handen van doelman Padt. De 2-0 voor FC Emmen ligt op alle fronten veel dichter binnen handbereik dan de gelijkmaker voor de Groningers. Toch komt FC Groningen in de 64e minuut verrassend op 1-1 dankzij een lucky goal van Gladon, maar aangezien de VAR een handsbal op de beelden ziet, keurt Van Boekel het doelpunt af.

Terwijl in de 74e minuut bij FC Groningen de laatste wissel volgt, waarbij Van De Looi wordt vervangen door Bruns, is het een minuut later tijd voor een bijzondere wissel bij FC Emmen: Kjell Scherpen wordt vervangen door Dennis Telgenkamp en krijgt een staande ovatie van spelers en supporters. Tien minuten voor tijd tikt Telgenkamp nog even een schot van FC Groningen tegen de paal en voorkomt daarmee de gelijkmaker.

Als in de 90e minuut doelpuntenmaker Chacón wordt uitgeroepen tot man of the match, mag FC Emmen zich met een paar minuten extra tijd beste promovendus van het afgelopen seizoen in de eredivisie noemen, waarin FC Emmen onder meer tweemaal van FC Groningen won. De club eindigt in de ranglijst met 38 punten op de 14e plek. Een prestatie van formaat.