Motorcoureur Jorn Hamberg (24) weet niet van ophouden

Gees – Met twee klinkende zeges op de Varsselring in het Gelderse Hengelo gaf Jorn Hamberg uit Gees afgelopen weekend weer nadrukkelijk zijn visitekaartje af.

Ondanks zijn succesvol optreden tijdens de 52e editie van de Road Race Hamove is het volgens de coureur nog te vroeg om van een comeback te spreken.

Jorn Hamberg maakte zijn naam en faam tijdens de internationale straatraces in de Supersport 600 klasse helemaal waar. Het bloed kruipt bij de coureur waar het niet gaan kan. "Het gaf me zeker wel weer een kick dat ik aan de start kon verschijnen, maar voorlopig blijft het hier even bij", glimlacht Hamberg, die vorig jaar de internationale wedstrijden heeft afgezworen. "Ik wil me nu eerst op mijn maatschappelijke carrière richten. Eerlijk is eerlijk: het wegracen blijft echter heel verleidelijk. Hier ligt mijn hart."

Buitenkansje

De motorcoureur zette vorig jaar het wegracen op een laag pitje. "Het was vooral vanwege budgettaire redenen dat ik de ONK-wedstrijden vaarwel heb gezegd. De wegraces in Hengelo van afgelopen weekend waren voor mij echter een buitenkansje. Ik kreeg een Honda CBR600 RR in bruikleen en daarmee de gelegenheid om deel te nemen aan de wegraces op de Varsselring. Dat ging – zonder enige ervaring op deze motor -  zelfs beter dan verwacht."

‘Dromen van WK’

In 2015 begon het avontuur op een eigen omgebouwde Yamaha R6. Het was het begin van iets moois, want na de aankoop van een professionele wedstrijdmotor stond Jorn Hamberg binnen twee jaar aan de top van Nederland. Hij droomde van het WK, maar een verbrijzelde rugwervel wierp hem ver terug. De coureur kwam echter knap terug, maar na een flinke schuiver liep hij opnieuw een kwetsuur op. Er kwam twijfel en de loopbaan van de beloftevolle Jorn Hamberg werd uiteindelijk in de kiem gesmoord. "Ik heb alles op een rijtje gezet en andere keuze gemaakt. Ik blijf echter heel nauw bij de motorsport betrokken."

Electric Superbike Twente

Jorn Hamberg maakt tegenwoordig als testcoureur ook deel uit van Electric Superbike Twente. Vijftien studenten presenteerden vorig jaar een fonkelnieuwe Liion-GP. Een racemonster dat laat zien hoe snel elektrisch transport kan gaan. "Ik ben gevraagd om de motor op het circuit te testen. Een geweldige ervaring. De studenten hebben in slechts negen maanden tijd ontwerpen gemaakt, onderdelen getest en een volledige motorfiets gebouwd." De aankomende maanden zal er door Hamberg uitgebreid getest worden in de aanloop naar de races in de MotoE-competitie in Engeland en Nederland.

TT-circuit

Volgens Hamberg is het een technisch hoogstandje. "De elektromotor is ingebouwd in het frame. Deze motor is zodanig ontworpen, dat hij een 600cc motorfiets bij moet kunnen houden op het TT-circuit in Assen."

Jorn Hamberg noemt het indrukwekkend om als coureur te laten zien wat er met de huidige techniek mogelijk is. "De Universiteit Twente kan echt trots zijn op het ontwerp en de prestaties. Tijdens de Gamma Racing Day in Assen en andere races hoop ik met deze elektrische uitvoering met 250 km/per uur over het circuit te razen."