Stichting Bruisend Emmen wil stadsgidsen werven voor Emmer centrum

Emmen – Velen weten wel dat restaurant De Drommedaar het oude geboortehuis is van dierentuindirectrice Aleid Rensen. Maar ook dat de plek van de Drie Paardjes vroeger de Thedinga garage met benzinepomp was, in de tijd dat er nog auto’s door het centrum tuften?

Of dat de boerderij, waar restaurant Bij Sib tegenwoordig in is gevestigd, vroeger een manege was? Dat de resten van het voormalige burgemeestershuis zich nog onder de grond bevinden bij Villa Lindenhof? Of dat die villa op zijn beurt ooit diende als een hoofdkwartier voor de Duitsers en net niet gebombardeerd werd?

Loop een rondje om de Grote Kerk en je hebt al gauw materiaal genoeg voor drie geschiedenisboeken. Je stuit er voortdurend op bijzondere verhalen, kleurrijke historie en bijzondere plekken, zoals de joodse synagoge in de Julianastraat, museumboerderij Nabershof aan het Noordeind, het oude postkantoor en het voormalige kantongerecht aan de Hoofdstraat.

Als een stadskern zoveel verhalen in zich meedraagt, waarom dan geen stadsgidsen inzetten die al die geschiedenis weer tot leven kunnen brengen. Het idee komt uit de koker van Stichting Bruisend Emmen. Deze club start een campagne om enthousiaste en geboren vertellers met een kloppend hart voor de historie van Emmen te werven voor deze taak. Zo’n gids kan tegelijkertijd functioneren als toeristische richtingwijzer door mensen te wijzen op leuke uitstapjes in en buiten Emmen. Het plan moet Emmen als toeristische trekpleister nog scherper op de kaart zetten, voorzitter Willem Meijer.

Mysterie uit de doeken

“Je ziet dat Emmen hoe langer hoe meer beschouwt wordt als een stad. Een plek die veel bezoekers en toeristen aantrekt. Die vergapen zich wel eens aan de fraaie omgeving en willen het verhaal achter sommige plekken weten. Toch fijn als een stadsgids je dat mysterie uit de doeken kan doen. Zo’n gids kan tegelijkertijd functioneren als toeristische richtingwijzer door mensen te wijzen op leuke uitstapjes in en buiten Emmen.”

Werven vrijwilligers

Er zijn al gesprekken gevoerd met burgemeester, gemeente en ondernemersvereniging Vlinderstad. Allen reageren positief, maar een financiële toezegging voor het opstarten van het project is echter nog niet gedaan, meldt de voorzitter. “Bruisend Emmen richt zich voorlopig op het werven van vrijwilligers en denk met 20 tot 25 man een begin te kunnen maken. Gezamenlijk worden vervolgens bezienswaardige spots op een rij gezet en routes bedacht.

Als de organisatie eenmaal een beetje in de steigers staat, wordt aangeklopt bij de gemeente en provincie voor een bijdrage voor onder meer het drukken van brochures en een website waarop de rondleidingen geboekt kunnen worden.

Hop on hop off bus

De stichting wil in een later stadium kijken naar uitbreiding met een ‘hop on hop off’ bus die een rondje maakt langs alle pleisterplaatsen van de gemeente, zoals het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam, de schaapskooi in Weiteveen of het Veenpark in Barger-Compascuum. “Als Emmen mogen we onze trots wel wat meer uitdragen. Via deze stadsgidsen kunnen we dat goed overbrengen, denk ik. Hun verhalen bieden in ieder geval meer beleving dan een toeristisch foldertje.”

Interesse? Neem dan contact op via intern@emmencentrum.nl.