Full Colour Festival: ook Drents talent geeft kleur aan multicultureel feest

Emmen – Het Full Colour Festival staat al jaren bekend als het kennismakingsfeestje met andere culturen, maar de eigen cultuur wordt daarbij ook niet vergeten. Net als in voorgaande jaren programmeert het evenement ook in 2019 weer een behoorlijk aandeel regionaal talent.

Waren het vorig jaar zangeres Isa Zwart en een groep schapendansers, op zondag 7 juli treden de Zusjes Kannegieter, Hannah Mae en de Jan Dijkhuizen Band op in muziekkoepel op het Marktplein. Andere bands met Drentse roots die voorbijkomen zijn The Roosterz (ska en reggae) en Ramblin’ Boots (country).

“Als multicultureel festival zien wij onszelf als een verbinder tussen verschillende culturen”, aldus stichtingsvoorzitter Frans van Schie. “Een stukje van onze eigen cultuur verdient dan ook wel een plekje.” Wie nu denkt dat het Full Colour Festival met die toevoeging zijn kleur verliest, kan gerust zijn. Dansgroep Tabanka uit Kaapverdië, indianenact Nai Nai, de Arabische muziekgroep Hatan Safia maken dat het evenement niets inboet wat betreft het exotische karakter. Cajonmeester Peter Deiman, met een compleet zangkoor, zorgt voor het gouden randje tijdens deze 26e editie. De rest van de programmering wordt de komende maanden concreet gemaakt, aldus Van Schie.

Wildlands en Loods13

Net als vorig jaar vormen het Raadhuisplein en een deel van het Marktplein het festivalterrein. Om 11.00 uur wordt er traditiegetrouw afgetrapt met een speciale Full Colour dienst in de Grote Kerk, waarna het feest vervolgens losbarst. Het Markplein is vooral bedoeld als de plek voor standjes met eten en drinken uit onder meer Afrika, Antarctica, Oceanië en Noord-Amerika.

Op het Raadhuisplein bevinden zich twee podia en het kinderplein. “Bijzonder tijdens deze editie is dat we samenwerken met Wildlands en theaterschool Loods13 voor deze editie. Wildlands neemt een deel van de programmering van het kinderplein voor eigen rekening met allerlei workshops. Denk aan cupcakes maken en djembélessen. Daar zijn we hartstikke blij mee.” Met Loods13 wordt gepraat over het verzorgen van een theaterproductie op de stadsvloer. “Daar kan ik nog niet al teveel over kwijt, want dat staat nog in de kinderschoenen.”

Meer streetacts

Voor de rest zoekt de organisatie nog naar een fraaie act als afsluiter voor dit jaar. Vorig jaar pakte Full Colour goed uit met de Nederlands-Molukse band Massada en zangeres Belle Perez. “In 2018 vierden we ons 25-jarig bestaan en waren we door extra financiële toezeggingen in staat deze topacts te boeken.” Hoewel het budget voor dit jaar niet veel verschilt van het jubileum, kiest de organisatie er voor cultureel gezien breed te programmeren, dan al het geld te spenderen aan enkele grote namen. “We gaan liever voor een uitgebreid verhaal met dit jaar meer streetacts dan voorheen.”

Full Colour Festival wordt dit jaar gehouden op zondag 7 juli van 12.00 uur tot en met 18.00 uur op het Raadshuisplein en het Marktplein in Emmen. De Full Colour kerkdienst start om 11.00 uur.