Zeldzame schildpadden kruipen uit het ei in Wildlands

Emmen - Wildlands heeft zestien nieuwe bewoners, de zogenaamde driekielstraalschildpadden. Die zijn in zeven weken tijd in een broedmachine op 30 graden uitgebroed.

Eind maart signaleerde de dierverzorgster dat één van de volwassen driekielstraalschildpadden in de Vlindertempel eieren had gelegd, waarna deze zijn uitgegraven en achter de schermen in de broedmachine zijn gegaan. Afgelopen zondag, op Moederdag, zijn ze alle 16 uitgekomen.

De driekielstraalschildpad is in het wild een bedreigde diersoort. Niet alleen door verlies van leefgebied maar ook doordat in India en China de eieren en de schildpadden veel gegeten worden. De zes volwassen driekielstraalschildpadden werden allemaal in beslag genomen, omdat ze bestemd waren voor de voedselmarkt. De schildpadden konden niet terug naar India en via het fokprogramma is er een plek voor ze gevonden. De kleine schildpadjes zijn een mooie bijdrage aan het behoud van deze diersoort. Het is de tweede keer dat er een legsel is uitgekomen in Wildlands.

De mini-schildpadjes zijn nu nog maar vier centimeter groot. Omdat ze zo klein zijn, zouden ze een lekker hapje zijn voor de twee breedvoorhoofdkrokodillen die in hetzelfde gebied leven. Daarom blijven ze de komende maanden in een verwarmd verblijf achter de schermen. De zes volwassen schildpadden in de Vlindertempel zijn wel zichtbaar voor bezoekers.

Wildlands is het enige park in Nederland waar deze diersoort te zien is.