Roel Neijland: ‘Ik moest er gewoon over schrijven’

Lochem / Emmen - Roel Neijland uit Lochem maakt zijn debuut als schrijver met het boek Kwelgeesten over een Emmens meisje dat in haar jeugd mishandeld is door haar stiefouders. Het autobiografische verhaal verschijnt op woensdag 15 mei en beschrijft traumatische herinneringen. Kwelgeesten beschrijft een deel van het leven van Gerdy via een episode vol ellende.

Na veel te hebben meegemaakt van haar negende tot zestiende levensjaar, besloot de hoofdpersoon uit Emmen haar verhaal te vertellen aan Neijland, die ze online heeft ontmoet. Het meisje van toen is inmiddels 36 jaar. Met haar levensverhaal op papier hoopt ze een periode af te sluiten, volgens Roel Neijland. „Het hele proces voelde voor haar als een herbeleving, die heel intensief was. Ze kan er nu wel een punt achter zetten en vooruitkijken.” Dit heeft volgens de schrijver lang geduurd. Jaren heeft de Emmense met haar problemen rondgelopen. Het is niet alleen een verwerkingsproces, maar ook een klacht naar de maatschappij, volgens Neijland. „Haar omgeving heeft jarenlang van alles gezien, gehoord en meegemaakt waar nooit wat mee gedaan is.”

Zeer laag sociaal milieu

Het boek van Neijland gaat over een meisje uit Emmen dat uit een zeer laag sociaal milieu komt. Op haar negende verloor ze haar moeder. Ze bleef achter met haar stiefvader, die op een gegeven moment weer een nieuwe vriendin kreeg. De twee hebben hun stiefdochter jarenlang mishandeld. Ook heeft ze op jonge leeftijd in meerdere kindertehuizen gezeten. Neijland vertelt dat hij het een aangrijpend verhaal vond op het moment dat hij het voor het eerst hoorde. „Ik moest er gewoon over schrijven. De titel van het boek is een verwijzing naar de stiefouders van de hoofdpersoon. Dat waren echt kwelgeesten.” Van een vader was geen sprake, wat volgens de schrijver een intern familiegeheim is waar veel is voorgevallen. „Het boek gaat over de trauma’s, frustratie en verwerking van jarenlange mishandeling op meerdere gebieden”, weet Neijland.

Om zich te verdiepen in de hoofdpersoon zijn er veel gesprekken gevoerd. In het begin verliep dit niet altijd even makkelijk, want het was volgens de schrijver een proces om door het verhaal heen te breken. „Ik heb een redelijk beeld gekregen wie zij is en was als persoon. Ze heeft zich met moeite uit het lage sociale milieu weten te onttrekken en het is confronterend om alles weer opnieuw te beleven.”

Belangrijk onderwerp

De wens van de Emmense komt uit met het naar buiten brengen van haar verhaal en het blijft volgens haar een belangrijk onderwerp waar over gepraat moet worden. „Misstanden komen overal voor, uit welk milieu je ook komt. Ik denk dat het zeer zeker meerwaarde heeft voor mensen die ook dit soort situaties hebben meegemaakt”, zegt de schrijver afsluitend. Hij vertelt dat de hoofdpersoon uit Emmen met het verschijnen van dit boek een punt achter haar verleden zet, maar altijd openstaat voor contact met lotgenoten.