Geertje Bakker wil dagbesteding niet meer missen

Odoorn / Klijndijk - Dagbesteding in woonzorgcentrum De Paasbergen in Odoorn voorziet in een behoefte. Bewoners en ouderen uit Odoorn en omstreken worden nu verdeeld over twee ruimten. Slechts één ruimte werd meer en meer te krap.

De vraag naar een zinvolle daginvulling en structuur en ontmoeting met andere ouderen groeit in deze regio. Door de nieuwe, tweede ruimte voor dagbesteding kunnen deelnemers meer persoonlijke aandacht krijgen. De eerste ruimte heeft plaats voor acht tot tien mensen, terwijl de tweede ruimte zes tot acht deelnemers vermaak kan bieden.

De dagbesteding in De Paasbergen - onderdeel van Treant Zorggroep - is ook voor ouderen met beginnende dementie. Er zijn deelnemers die actief bezig willen, maar er zijn ook mensen die samen kletsen al heel leuk vinden. Geertje Bakker gaat graag naar de dagbesteding in Odoorn. Zij woont op Klijndijk en haar vroegere woonplaatsen zijn Valthermond en Exloo.

Het waren medewerkers van Buurtzorg die voorzichtig polsten of Geertje het niet wat leek om naar de dagbesteding te gaan. „Eerst wilde ik niet, maar later toch wel. Ik ga nu vier keer per week en vind het erg mooi”, vertelt de 96-jarige Geertje. De inwoonster van Klijndijk mag graag kegelen tijdens de dagbesteding, handwerken, zitdansen en zingen. Geertje is nog altijd erg actief en komt graag onder de mensen. En daar zijn ook oude bekenden van vervlogen tijden bij.

Eigen bus

„Ik zou de dagbesteding niet graag meer willen missen”, zegt Geertje. „Ik krijg dan wel bezoek in Klijndijk, maar zo gezellig als hier is het thuis niet. Wel ben ik gehecht aan mijn dorp, waar ik thuis huishoudelijke hulp krijg.” Geertje komt op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag in De Paasbergen. Donderdag is haar ‘vrije’ dag. De eigen bus van De Paasbergen zorgt voor het vervoer van de deelnemers, die buiten het woonzorgcentrum wonen. De meeste ouderen gaan van 10.00 tot 16.00 uur naar de dagbesteding in Odoorn. Activiteiten zijn bijvoorbeeld handwerken, wandelen, gymnastiek en houtbewerken.

De officiële opening van de tweede dagbestedingsruimte - compleet met buitenterras en fraai uitzicht - in De Paasbergen is op zaterdag 18 mei om 10.00 uur. En de slingers? Die hangen er al in het vroegere appartement met het ‘huisnummer’ 99.