Onderzoek naar Knarrenhof op plek te slopen Meerstraatflats

Emmen – De sloopflats aan de Meerstraat in Emmen maken hoogstwaarschijnlijk plaats voor een zogeheten Knarrenhof. In dit minimaal 18 woningen tellende hofje met binnentuin wonen jong en oud zelfstandig door elkaar.

Bedoeling is dat de bewoners hun eigen huis hebben maar elkaar wel met raad en daad bijstaan. Een soort moderne naoberhulp dus. Woningstichting Lefier en de Stichting Knarrenhof gaan de haalbaarheid van een Knarrenhof aan de Meerstraat onderzoeken melden beide partijen maandag.

Eind dit jaar duidelijkheid

Eind dit jaar moet duidelijk worden of Emmer Meerstraatflats definitief wijken voor een hofje met onder meer seniorenwoningen. Voorman Peter Prak van Stichting Knarrenhof noemt de Meerstraat een prachtige groene plek in een mooie Emmer wijk. “Volgens mij past een zo’n hofje prima op die locatie en vormt het een mooie aanvulling op de bestaande woningbouw. Bedoelding is dat de woningen langs de rand van het gebied komen. ‘Waar nu de flats staan, komt een grote binnentuin. Die tuin, maar ook de centrale ruimte, is ook beschikbaar voor de buurt. Je kunt er vergaderen bijvoorbeeld”, legt Pater uit. 

Bewoners bepalen deels ontwerp

Hoe het Emmer Knarrenhof eruit komt te zien bepalen de toekomstige bewoners grotendeels zelf. Begin volgende maand is er een informatiebijeenkomst voor potentiele bewoners en omwonenden. “Wij wachten af of mensen koopwoningen willen en of sociale huurwoningen. Aan de hand daarvan maken wij een ontwerp. Vanzelfsprekend moeten de wensen ook binnen het beleid van Lefier passen.”

Minimaal 40 geïnteresseerden

Of Emmen daadwerkelijk een Knarrenhof krijgt doorgaat hangt ook grotendeels af van de belangstelling. De organisatie wil minimaal 40 concreet geïnteresseerden hebben om het plan aan de Meerstraat door te zetten. Als alles doorgaat, kan de bouw over ongeveer twee jaar beginnen. “Wie interesse heeft kan zich inschrijven op de site van de stichting Knarrenhof.  Mensen die zich het eerst aanmelden hebben ook de eerste keuze voor een plekje.”

Past bij Lefier

Volgens Pieter Witzenburg, directeur Vastgoed Lefier, past een dergelijk initiatief bij de ambities van Lefier. ‘Bewoners kunnen veel zelf en samen met anderen. Wij ondersteunen voorstellen waarbij bewoners gezamenlijk in hun leefomgeving willen investeren.’  

Gemeente enthousiast ‘

Ook de gemeente Emmen ondersteunt het idee. Het sluit volgens wethouder Jisse Otter aan bij de gemeentelijke woonvisie, waarin corporaties en ontwikkelaars worden opgeroepen om te bouwen voor ontmoeting. “Knarrenhof en Lefier pakken dit nu samen op. Ook onze Seniorenraad is voorstander van een Knarrenhof. Zij hebben het initiatief meermaals bij ons aangekaart”, aldus de Emmer wethouder.