Plannen voor beach house bij Grote Rietplas

Emmen – Een lokale ondernemer heeft plannen voor een beach house nabij de grote parkeerplaats aan de noordoostzijde van de Grote Rietplas. Het beoogde terrein bestaat uit een landtong die zich pal naast het haventje bevindt.

Enige tijd geleden werden de plannen gepresenteerd van deze horecazaak, met mogelijk ook ruimte voor zakelijke activiteiten.

Naast een leuke oppepper voor de Grote Rietplas als recreatiegebied, komt met de uitspanning mogelijk ook een lang gekoesterde wens van wijkbewoners Rietlanden en Parc Sandur uit. Beide wijken zien graag enkele toiletten rondom de waterplas geplaatst om wildplassers tegen te gaan. Er is onder meer gedacht aan het plaatsen van een kiosk of een toiletwagen, maar er ontstonden twijfels over de mogelijke inbraakgevoeligheid van zo’n voorziening. Een combinatie van beach house met van buitenaf goed bereikbare sanitaire voorzieningen, worden er twee vliegen in een klap geslagen. In de plannen is deze opzet dan ook meegenomen. Bovendien hoeft de gemeente in dat geval zelf niet de portemonnee te trekken voor de toiletten.

Baai

De bedachte locatie ligt vlak naast een stukje strand, waarbij de ondernemer heeft aangeboden deze te onderhouden. Ongeveer 300 meter vanaf de oever liggen twee zandtongen in het water, die samen met het strandje een soort baai vormen. Vanaf het goudgele zand kunnen zonaanbidders of zwemliefhebbers een korte afstand afleggen naar de horecazaak voor een hapje en een drankje. Voor de realisatie zal wel het bestemmingsplan moeten worden aangepast, aangezien de grond nog aangewezen is als natuur.

Breed in de markt

Of het plan gerealiseerd gaat worden, is afhankelijk van wat de gemeente wil. Deze overweegt het lapje grond breed in de markt te zetten door meer ondernemers op te roepen om met plannen aan te komen. De enige eetgelegenheid die zich momenteel langs het water bevindt, is Horeca Centrum De Rietplas aan de Kleine Rietplas.

Kanobaan en visvijver

Momenteel zijn er meer instanties die brood zien in het op een hoger plan tillen van de waterplas. In de Rietplasvisie van Rietlanden en Parc Sandur staat een voorstel opgenomen om de plas aan te sluiten op openbaar vaarwater. Vorige week meldde deze krant dat kanosportinstanties de nabijgelegen kanobaan als een van de mooiste maar ook onbekendste van Nederland beschouwen en daarom beter benut moet worden.