Zonnepark Oranjepoort geopend; Emmen krijgt opleiding voor Solar Engineer

Emmen / regio - De opening van Zonnepark Oranjepoort bij Emmen, één van de top tien zonneparken van Nederland, betekende woensdagmiddag tevens de bekendmaking dat Emmen een brede en unieke opleiding krijgt tot Solar Engineer, met een eigen fieldlab.

Met een eigen opleiding en een fieldlab voor zonnetechniek en onderzoek op hbo en mbo-niveau, wil de regio een gespecialiseerde technische opleiding aanbieden op mbo en hbo-niveau. Het opleidingscentrum met fieldlab wordt gebouwd naast de 88.000 zonnepanelen van zonnepark Oranjepoort en krijgt eigen voorzieningen voor opleiding, onderzoek en experimenten met bijvoorbeeld energieopslag en slimme netwerken. De opening van wat één van de grootste zonneparken van Nederland is, gebeurde door wethouder René van der Weide van de gemeente Emmen en een groep scholieren.

Met de nieuwe opleiding en het opleidingscentrum willen de partners in het project inspelen op de snel groeiende vraag naar specialisten op het gebied van zonnestroom, maar ook onderzoek en het testen van nieuwe materialen stimuleren.

De partners in het project zijn behalve de Hogeschool NHL-Stenden en het ROC Drenthe College, ook de gemeente Emmen, de ondernemersorganisatie VPB-Emmen en zonne-energiespecialist GroenLeven. Met een aantal mogelijke partners worden nog gesprekken gevoerd. Via speciale projecten willen de partners straks ook het voortgezet onderwijs in de regio bij het zonnepark betrekken en zo de interesse voor deze tak van techniek aanwakkeren en de instroom van technici vergroten.

Zonnepark Oranjepoort is een initiatief van de parkmanagementorganisatie VPB-Emmen en de gemeente Emmen, gerealiseerd door Groenleven. Via de coöperatie Nieuw Oranjepoort profiteren omliggende dorpen mee van de opgewekte energie en de opbrengsten. De aanleg van het zonnepark is onder regie van GroenLeven vrijwel geheel uitgevoerd door lokale en regionale bedrijven. Tussen het eerste initiatief en de huidige opening zijn ongeveer drie jaar verlopen, waarbij de omgeving ook steeds nauw  bij de voortgang is betrokken. Een voor zo’n omvangrijk project een zeer korte doorlooptijd, zegt GroenLeven als marktleider in zonne-energie.