Yosan Wegihu Teame is de nieuwe Drentse voorleeskampioen

Sleen - Yosan Wegihu Teame heeft woensdagmiddag de Drentse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. De leerling van basisschool De Fontein uit Sleen gaat woensdag 22 mei op voor de nationale titel in de schouwburg van Amstelveen.

Oorspronkelijk komt Yosan uit Eritrea, maar woont met haar familie inmiddels zes jaar in de gemeente Coevorden. Zij las een fragment voor uit het boek Suus en Steef op reis van de schrijfster Joke de Jonge.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Yosan heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen vele kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de gemeentelijke finales en vervolgens tijdens de provinciale finale.

Organisator Joke Kasemier van Biblionet Drenthe hoopt net als Yosan dat zij op 22 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Drenthe komt is dat een hele eer: de provincie levert dan de beste voorlezer van Nederland.

Tijdens de landelijke finale op 22 mei neemt de kampioen uit Drenthe het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De landelijke jury bestaat dit jaar onder anderen uit Manon Sikkel (auteur en Kinderboekenambassadeur) en Bart Tuinman (Jeugdjournaal). De finale wordt gepresenteerd door Klaas van Kruistum.