Heden & Verleden
Door Richard Zuiderveld

Talentvol Drenthe

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg is een gezegde dat vaak aan de Drent toebedeeld wordt. Hierdoor zou je bijna geloven dat onze provincie één groot maaiveld is waar je kop niet bovenuit mag komen. Afgelopen zaterdag werd echter het tegendeel bewezen tijdens hét talentenevenement voor jongeren: Kunstbende.

Kunstbende is een landelijke organisatie die tieners motiveert voor cultuur. Grote artiesten - zoals Claudia de Breij, Trijntje Oosterhuis, Abdelkader Benali en Martin Garrix - hebben meegedaan aan deze talentenwedstrijden. Jonge winnaars kunnen een plaats winnen in deze lijst van BN’ers, maar mogen ook hun werk presenteren bij cultuurparadijzen zoals Mysteryland, Stedelijk Museum en het Internationaal Film Festival.

Afgelopen zaterdag fungeerde het Atlas Theater in Emmen als podium voor jong Drents talent. Meer dan honderd tieners streden in de provinciale voorronde om enkele felbegeerde tickets voor de finale: het Young Creators Festival. Ze hadden zich ingeschreven voor categorieën expo, dj, film, muziek, taal, theater en dans. Ik werd uitgenodigd voor de taaljury, een eer die ik deelde met dichter Sieger Geertsma en schrijver Pieter Koolwijk.

Toen ik het prachtige theater binnenkwam, voelde ik meteen de sfeer die alleen door groepen jongeren gemaakt kan worden: energiek, nerveus, opgewekt en hip. De beat van de dj deed de ramen trillen, de geur van body spray hing in de lucht, het gelach was schel en luid, maar creativiteit en enthousiasme spatten eraf.

Terwijl Pieter, Sieger en ik even later plaatsnamen op de jurybanken, beeldde ik me in hoe de acht jonge taaltovenaars bibberend achter de coulissen stonden. Ze luisterden naar hoe de jury zich voorstelde, zagen de donkere zaal en die ene lamp die het podium bescheen. Ik zou bijna zweren dat ik hun harten hoorde bonzen toen de presentator de eerste deelnemer opriep. Het kwetsbare moment om te schitteren voor publiek was aangebroken. En ze deden het uitstekend! Alle acht namen ze me mee op een prachtige reis door hun belevingswereld. In gedicht of verhaal, de één verlegen, de ander stoer, allemaal openden ze hun ziel met de kracht van het woord.

Nadat alle juryleden hun top drie hadden bepaald, mochten de presentatoren de prijzen uitreiken. Al kauwgom kauwend en selfie makend, flaneerden zij over het podium. Dankzij hun vlotte straattaal, hippe hoedjes, kleurrijke sneakers en knelbroeken voelde ik me direct dertig jaar ouder. De felle lichten, harde muziek, flikkerende lichtstaven en knalconfetti zouden menigéén een epileptische aanval bezorgen, maar de aanwezige jongeren vonden het fantastisch.

De winnaars werden gefeliciteerd, gefotografeerd en geknuffeld en op dat moment besefte ik me dat de organisatie van Kunstbende iets prachtigs heeft bereikt. Ze helpen jongeren hun angsten te overwinnen, hun talent te laten ontwikkelen en trots te laten zijn op zichzelf. Ze lieten zien dat er talent is in Drenthe en dat kunst cool is voor iedereen.

Presentator Michael sloot de middag dan ook perfect af met de woorden: „Jullie zijn allemaal winnaars!”