Meneer Meertens vertelt... van Haddersbank tot stadsvloer

Emmen - Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar.

Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 72-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

'Sinds de aanleg van de stadsvloer begin jaren negentig is de 'Jan Haddersbank' helaas uit het Emmer stadsbeeld verdwenen. Net als later zijn zoon Roelof Zegering Hadders, speelde Jan Hadders een zeer betrokken rol - onder andere als wethouder - in de plaatselijke samenleving en als dank werd genoemd monument in 1930 onthuld. Dat bestond uit een fraaie stenen bank in de vorm van een halve cirkel. In het midden voorzien van een gedenkplaat voorzien van de tekst 'Ter Herinnering aan Jan Hadders Rzn 1873-1929'. De Haddersbank lag iets boven het straatniveau en maakte deel uit van een plantsoen tussen de Grote Kerk en het huidige restaurant De Kamer'.

Alles moest wijken

'Net als diverse historische panden, werd ook de Jan Haddersbank opgeofferd aan de gemeentelijke vernieuwingsdrift. Alles moest wijken voor de heilige stadsvloer en ondanks protesten moest de rustieke locatie wijken voor nog méér grauwe straatklinkers. Als je oude afbeeldingen bekijkt zie je pas goed hoe onverantwoord en rigoureus Emmen is omgegaan met haar destijds zo prachtig groene stadscentrum. Waarom moest bijvoorbeeld de weelderige tuin met gazons, vijver en fontein vóór villa Lindenhof zo nodig verdwijnen? Het was toch allemaal een lust voor het oog!'.

'Ooit maakten Emmenaren als Jan Houwing en later Johan Withaar zich nog tevergeefs sterk voor herbouw van de Haddersbank. Het kwam er niet meer van. Een krantenartikel in 2004 leidde enkel tot de terugplaatsing van de originele plaquette. De bank zelf is niet bewaard gebleven. Tegenwoordig staat de plaquette met opschrift in een stil en wat vergeten hoekje tegen de noordkant van de Grote Kerk'.

VVV-week

'Wat ooit een idyllisch plekje was, is nu onderdeel van een ronduit rampzalige beton- en klinkerwoestijn. Iets oudere Emmenaren zullen bij het passeren van de kerk ongetwijfeld nog wel eens met wat weemoed terugdenken aan de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De zogeheten VVV-week was een zomerse feestweek bij uitstek en trok bezoekers van heide en ver. Hoogtepunt was steevast de jaarlijkse verkiezing van de Bloemenkoningin. Decor van dit evenement was niet toevallig de Haddersbank. Met elegant geklede dames, rijk versierde auto's en vanzelfsprekend vooral ook veel bloemen, als ingrediënten, stond het volk rijen dik ter hoogte van de legendarische bank, waar de jury de potentiële bloemenkoninginnen beoordeelde op creatie en presentatie.