Deroepert
Door Henk Folkerts

Lekkage

De Hondsrugtunnel blijkt dus gewoon lek te zijn. Uit de bovenliggende kindervijver op het Raadhuisplein lekt het water met chloor en al door de tunnel heen. Niet sinds een paar dagen maar al sinds 2016.

Die andere grote regionale krant uit het noorden kreeg hierover een rapport in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Dat chloor op zich kan weer schade veroorzaken aan installaties of metalen elementen van de tunnel constructie. Hoe schadelijk dat is laat het bericht in het midden.

Nou is die tunnel al jaren, af en toe, al of niet gedeeltelijk, gesloten omdat er weer onderzoek of reparatie werkzaamheden uitgevoerd moesten worden. Telkens weer had de gemeente een uitleg die ik kon begrijpen en die voor mij onder de categorie 'gelukkig hebben we er nog garantie op' vielen. Maar deze uitleg horen we nu voor het eerst. Ik vraag mij af waarom deze informatie pas wordt vrijgegeven nadat er een beroep is gedaan op de wet openbaarheid van bestuur. Valt er wat achter te houden dan? Daar ga ik dan over nadenken.

Elke keer als er weer een bericht kwam van lekkage aan de tunnel reed ik daar toch wat voorzichtiger doorheen dan anders. Een tikkie gespannen, alsof de tunnel het zou kunnen begeven.

Onzin natuurlijk, maar… toch, ik was wel extra alert. En dan twijfelde ik tussen die 241 meter langzaam afleggen zodat ik telkens een oogje in het zeil kan houden of met het gas erop, zo snel mogelijk aan de andere kant zien te komen.

Binnenkort moet ik weer doorheen. Ik overweeg om een ommetje te maken. Maar, als ik mijn angst kan overwinnen, ga ik er niet doorheen zonder mijn duikbril op. Het Raadhuisplein laat ik voorlopig ook voor wat het is.

Stel je voor dat….

Dat soort gedachten.