Tessa de Jonge: ‘Muziek aan en gaan!’

Erica/Schoonebeek - Tessa de Jonge is 29 jaar en zij woont in Erica. Lees meer over de twintiger in deze editie van de rubriek Sportief Persoonlijk.

Welke sport geef je training in en bij welke vereniging?
„Ik geef danslessen bij DCT Schoonebeek, in de breedste zin van het woord. Ik train verschillende dansgroepen: van recreatie tot wedstrijdniveau en van jong tot oud. Ook geef ik peutergym en uren seniorfit. Op dit moment hebben we leden van 1,5 tot 85 jaar en dat maakt elk lesuurtje weer anders!”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„Ik vind het tof dat ik jonge dansers echt zie groeien in hun bewegen. Ze komen vaak binnen als verlegen kleine meiden. Als ik ze dan jaren later zie knallen op het podium? Dat maakt me dan echt wel trots! Wat ik ook fijn vind is dat je soms gewoon even je verstand op nul kan zetten. Muziek aan en gaan!”

Waarom geef je juist bij jouw club training?
„Ooit ben ik hier zelf begonnen met dansen. Toen ik op mijn 17e werd gevraagd of ik de danslessen over wilde nemen, ben ik de opleiding gaan volgen. Nu zijn we ondertussen twaalf jaar verder en staat DCT voor een fijne dansvereniging, waar hard trainen en gezelligheid hand in hand gaan.”

Hoe vaak geef je training per week?
„Ik sta elke week 27 uur voor de verschillende groepen in de sporthal. Hoewel mensen vaak denken dat je alleen wat danslesjes geeft, komt er nog veel meer bij kijken. Als docent dans maak je choreo’s, schrijf je muziek uit, mix je de nummers aan elkaar en worden lessen voorbereid.”

Hoe is het zo gekomen dat jij alle groepen van DCT Schoonebeek training geeft?
„Ik ben destijds begonnen met vijf meiden, die graag wilden dansen. Dat werden er uiteindelijk steeds meer en er kwamen nieuwe groepen bij. Nu zitten we op bijna 200 leden. Een beetje uit de hand gelopen hobby, haha!”

Op welke niveaus geef je training?
„Ik geef op verschillende niveaus les. Iedereen kan instappen bij de recreatiegroepen en eens per jaar hebben we audities voor onze selectieteams. Onze wedstrijdteams variëren van beginnersniveau tot aan het hoogste demoniveau.”

Waar geef jij de trainingen?
„De meeste trainingen geef ik in Schoonebeek, in de kleine zaal bij sporthal De Kampen. Ook zitten we ondertussen noodgedwongen met wat groepen even verderop in 't Aole Gemientehoes omdat in de sporthal helaas geen ruimte is.”

Doe je nog iets naast DCT?
„Wat ik erg leuk vind is dat ik steeds vaker word gevraagd voor speciale projecten. Zo hebben we dit jaar in een show gedanst met een live orkest en toneel (Alice in Wonderland, red.), heb ik workshops mogen verzorgen op een asielzoekerscentrum en heb ik een projectkoor begeleid bij hun dans voor een eigen theatershow. Deze opdrachten buiten je comfortzone zorgen ervoor dat je je steeds blijft ontwikkelen en dat is zeker een uitdaging.”

Gloriemoment?
„Een eigen show in een uitverkocht Atlas Theater!”

Dieptepunt?
„Ik wil soms te veel en ben dan te perfectionistisch. Dat is voor mij wel eens een struikelblok.”

Als ik de baas van mijn sportvereniging zou zijn, dan:
„Dan zou ik niet zoveel anders doen. Ik heb op dit moment een heel fijn bestuur achter me staan, waardoor we allemaal toffe dingen kunnen realiseren. Ook hebben we binnen de vereniging veel vrijwilligers en daar zijn we erg blij mee. Samen staan we sterk.”

Klopt het dat jullie op 6 juli met een showcase in het Atlas Theater staan?
„Ja! We staan met een avondvullende eindshow in de grote zaal! De voorbereidingen zijn al in volle gang en kaarten zijn al verkrijgbaar via het Atlas Theater! Erg spannend, maar we hebben er veel zin in! We - jong en oud - laten zien wat we in huis hebben.”

Een relatie?
„Ik woon samen in Erica met Rik Rolink en onze twee honden.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is:
„Met de honden knuffelen.”

Meedoen?

Ook meedoen aan Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.