Kenniscafé Emmen sluit succesvol seizoen af

Emmen - Het Kenniscafé Emmen sloot het seizoen 2018/2019 af met een avond die in het licht stond van de strijd om de wereldhegemonie tussen Amerika en China. Sinoloog, schrijver en bankier Henk Schulte Nordholt plaatste de stormachtige ontwikkeling van China in een historisch perspectief.

Napoleon noemde China al een slapende draak. Die draak is nu echt wakker geworden. Frans Verhagen, Amerikadeskundige, journalist en schrijver, belichtte de strijd tussen de beide grootmachten vanuit het Amerikaanse perspectief. Geen van beide deskundigen toonde zich een fan van Trump, maar ze waren het er beiden over eens dat Trump met zijn handelsoorlog tegen China wel een punt heeft.

Risico's

Burgemeester Eric van Oosterhout praatte de avond soepel aan elkaar en leidde de discussie na de pauze. Hij wilde de avond graag positief afsluiten, maar gevraagd naar hun toekomstvoorspelling benoemden beide deskundigen toch vooral de risico’s. In de Zuid-Chinese Zee, die door China steeds meer als een eigen zee wordt beschouwd, is een klein incident voldoende om de lont in het kruitvat te steken. Dat geldt ook voor een eventuele inlijving van Taiwan door China. ,,Maar voorspellen is moeilijk", grapte Verhagen, ,,zeker als het de toekomst betreft."

Terugkijken is gemakkelijker, en dat doet het Kenniscafé Emmen met tevredenheid. De thema’s van het afgelopen seizoen sloten steeds verrassend goed aan op de actualiteit. Qua bezoekersaantallen was het met een bezettingsgraad van bijna 100 procent het beste ooit. Meer dan duizend bezoekers wisten het afgelopen seizoen de weg naar het Kenniscafé te vinden.