Middle Age Garden breidt fors uit (maar is straks helaas minder vaak open)

Barger-Compascuum – Het was een bijzonder druk jaar voor de familie Kohnken. Vorig jaar juni gooiden zij elke zondag hun siertuin en vogelpark The Middle Age Garden gratis open voor publiek.

En dat hebben ze geweten, vertellen dochter Chantal en moeder Hennie. ‘Letterlijk busladingen vol stonden ze bij ons op de stoep’, aldus Hennie. ‘Ze kwamen overal vandaan, zelfs uit Amsterdam en Utrecht. Aan het accent was het wel te horen dat het niet om de mensen uit de buurt ging’, lacht ze.

In de afgelopen vijftien jaar heeft de familie, die naast Chantal en Hennie ook bestaat uit vader Ruud en zoon Robert, hun erfje langzaam maar zeker getransformeerd van een standaard tuin in een heus paradijsje. Naast de vele uilen, kippen, kraanvogels en papegaaien, springen vooral de gemetselde creaties van Ruud op. De ervaren metselaar heeft een voorliefde voor middeleeuwse bouwkunst en dat komt oogstrelend tot uitdrukking in de tuin, getuige de vele kunstige poortjes, pilaren en ruïne-achtige muurtjes die hij in zijn vrije tijd optrok in de tuin. De in het gezin gedeelde liefde voor dieren, uitte zich in de vele gevleugelde inwoners die The Middle Age Garden inmiddels rijk is: ruim zestig vogels.

Rolstoelvriendelijk

Onder de vogel- en tuinliefhebbers melden zich opeens ook enkele mensen in een rolstoel. Chantal: ‘Ja, daar hadden we totaal geen rekening mee gehouden. De paadjes waren te smal en overal waren er trappen. Pa en ik hebben in een dag alles bij gestraat om de toegankelijkheid te vergroten.’ De familie heeft ook drie rollators klaarstaan voor mensen die slecht ter been zijn en toch graag het park willen bezichtigen.

Dierentuinstatus

Elke zondag liep het goed door. De familie Kohnken heeft er nog een extra zondag aan vastgeplakt op veler verzoek. In juni gaan ze vlak na het broedseizoen weer open. Klein beetje slecht nieuws hebben ze wel. Hennie: ‘De dagen dat we opengaan hebben we helaas moeten inperken. We zijn in 2019 slechts zes zondagen geopend.’

Aanleiding was een bezoekje van een dieren beschermende instantie voor Europese vogels. ‘Met de vogels en de dieren was niets aan de hand hoor, dat was prima in orde’, aldus Hennie. ‘Maar ze wezen er ons wel op dat je voor een langere openstelling een dierentuinstatus moet aannemen.’ De familie Kohnken het wat betreft hun park bij een hobby houden en hebben geen trek in alle kosten en rompslomp die dit met zich meebrengt. ‘Vandaar dat we daarom minder open zijn’, aldus Hennie.

Forse uitbreiding

Een kleine troost: er is straks wel meer te zien. De familie gaat het park fors uitbreiden: van 3000 naar 4500 vierkante meter. Chantal: ‘Achterop hebben we nog twee enorme grasvelden die we nog dolgraag willen vullen. Tot ongeveer tien jaar geleden hadden we twee kangoeroes, Skippy en Flippy. Na hun overlijden misten we deze dieren heel erg en daarom zien we deze dieren graag terug.’ Voor de overige ruimtes denken de Kohnkens aan enkele omvangrijke volières met onder meer wadlopers, kluten, kievieten, lepelaars en kraanvogels.

Chantal: ‘We denken aan een overdenkt dierenverblijf met een route door de kooi. Maar de uiteindelijke uitwerking ligt nog niet vast hoor. Bij ons rollen de ideeen dagelijks door ons hoofd. Het kan morgen zo weer wat anders zijn.’ Naar verwachting worden later dit jaar de eerste werkzaamheden al uitgevoerd, aldus moeder en dochter.

Neusbeer en eekhoorn

De toevoeging van enkele Raflesi eekhoorns en een nieuwe neusbeer staan ook op het verlanglijstje. Vooral de laatste wens gaat Chantal en Hennie aan het hart. Chantal: ‘Onze vorige neusbeer, Nina, is vorig jaar op de gezegende leeftijd van 12 jaar overleden. We zouden heel graag weer een soortgenootje terug zien in The Middle Age Garden.’

Een exacte openingsdatum kunnen Chantal en Hennie nog niet geven. ‘Dat is afhankelijk van hoe snel het broeden er op zit en natuurlijk het weer.’ Tot die tijd heeft het gezin de tuin nog even lekker voor zichzelf.