Dorpsraad Zwartemeer ziet graag dat ‘Veenkathedraal’ in oude luister wordt hersteld

Zwartemeer – De dorpsraad van Zwartemeer ziet graag dat de rooms-katholieke Heilige Antoniuskerk aan de Hogeweg weer in oude luister wordt hersteld. Dat liet dorpsvoorzitter Leo Hoogenberg weten tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad.

De in 1921 gebouwde en monumentale kerk staat aan de rand van natuurgebied het Bargerveen en heeft wel eens in een betere staat verkeerd, aldus Hoogenberg. Momenteel vinden er gesprekken plaats tussen de gemeente, de provincie en de eigenaren, de familie Karreman, over de toekomst van het markante gebouw.

150 jaar

De Antoniuskerk of ‘Veenkathedraal’ zoals het prachtige pand ook wel in de volksmond wordt genoemd, kan wel een opknapbeurt gebruiken, aldus Hoogenberg. ‘Denk aan het zandstralen van de muren of het renoveren van het dak.’ Het liefst ziet de dorpsraad het inmiddels verdwenen torentje boven op het dak ook weer in ere hersteld. ‘Punt is natuurlijk dat wij geen eigenaar zijn en dus ook geen zeggenschap hebben. Toch zouden we ook graag om tafel willen om mee te kunnen praten.’ Zwartemeer bestaat in 2021 op de kop af 150 jaar en het zou mooi zijn om een van de meest geliefde historische gebouwen weer van nieuw elan te voorzien.

Poortfunctie Bargerveen

Volgens Hoogenberg ziet Zwartemeer ook graag dat de koppeling met het achterliggende Bargerveen versterkt wordt. ‘Je kunt denken aan een soort poortfunctie voor het natuurgebied. Dat heeft wel onze voorkeur, maar zoals gezegd, de kerk is niet in ons eigendom.’ De bal ligt wat dat betreft vooralsnog bij de overheid.

Bouwvallige staat

De Antoniuskerk werd in 2011 op last van de gemeente gesloten vanwege de bouwvallige staat van onderhoud. Het gebouw is toen wind- en waterdicht gemaakt en de constructie werd versterkt. In 2014 gingen na deze opknapbeurt weer open voor diensten.

Educatief belevenispark

De dorpsraad lanceerde in 2017 een plan voor een educatief belevenispark aan de oostzijde van de vorig jaar gereedgekomen waterbuffer. De Antoniuskerk werd daarin ook meegenomen. Oude en niet gerealiseerde initiatieven van stichting Het Drentse Landschap en de Monumentenwacht werden daarbij afgestoft met als achterliggende idee om inkomsten te genereren voor toekomstig onderhoud.

In die plannen werd gesproken over de inrichting van een expositieruimte, de komst van een bed and breakfast en het plaatsen van een uitkijktoren. Verder werd de kerk gezien als een ideale plek voor culturele activiteiten, zoals concerten.