Scholieren Carmel gamen voor Afrika

Emmen - Als de laatste schoolbel klinkt lopen de meeste scholen snel leeg, maar op het Carmelcollege was dat vrijdag niet het geval. De middelbare school in Emmen organiseerde namelijk een gameavond voor leerlingen. Op laptops en grote computerschermen konden zij spellen spelen. Zo’n 120 leerlingen betaalden een ticket en steunden daarmee het goede doel van de school: Bag to school Africa.

Jodi Haarman - docente Engels - had de gameavond vorig jaar voor het eerst georganiseerd. „Het was een enorm succes en dat wilden we graag herhalen. Op het eerste gezicht lijkt de avond vooral gezellig, maar het is ook leerzaam. Leerlingen van verschillende leerjaren en niveaus leren samenwerken aan iets dat hen motiveert. Ze maken nieuwe vrienden en zien hun school en docenten eens op een andere manier.”

In de gymzaal was Christian Batekele - hij is docent Frans - druk aan het trefballen. „We zitten niet alleen maar achter een scherm”, zei hij met een glimlach, „we doen ook iets sportiefs. Straks gaan we nog met de hele groep dansen.” De oprichter van Bag to school Africa is erg gelukkig met de succesvolle avond. „Het enthousiasme spatte eraf. Het duurde van 16.00 tot 23.00 uur, maar de tijd vloog voorbij. De school sponsort de kosten, dus de gehele opbrengst mogen we gebruiken om kinderen in Congo - mijn geboorteland - te helpen.”

Luuk Jans

Een grote verrassing was de aanwezigheid van eSporter Luuk Jans. Hij speelt namens FC Emmen in de landelijke competitie voor elektronische sporten. Dat hij een prof is werd al snel duidelijk toen enkele leerlingen hem uitdaagden met het voetbalspel FIFA. Slechts enkele geluksvogels wisten Jans te verslaan. Eén van hen is Yordi Heller, die met 1-0 won van de zeer ervaren Jans. Stijn Spithoven - eerstejaars vwo - is een echte gamer. „Toen ik over de gameavond hoorde, meldde ik mezelf aan samen met vrienden. We spelen nu Fortnite, maar in FIFA ben ik beter.”

Ook Caitlin Hoijtink en Julia Struik uit de tweetalige klas hadden het duidelijk naar hun zin. „Vorig jaar was het al heel gezellig”, zegt Caitlin. „We kunnen nu weer lekker eten en natuurlijk steunen we het goede doel.” Op de vraag wat ze het leukste aan de avond vonden, schieten de meiden in de lach. „We hebben vooral Just Dance gedaan op de Wii”, vertelt Julia. „Volgend jaar zijn we er zeker weer bij!”