Emmermeer krijgt over twee jaar eigen Knarrenhof

Emmen - In Emmermeer verrijst over twee jaar een zogeheten Knarrenhof. In dit minimaal 18 woningen tellende hofje wonen jong en oud zelfstandig door elkaar.

Dat meldt voorman Peter Prak van de Stichting Knarrenhof. De organisatie wil het Emmer hofje samen met woningbouwcoöperatie Lefier ontwikkelen. Bewoners van een Knarrenhof wonen zelfstandig, maar profiteren van elkaars kennis en kunde. Landelijk wonen er inmiddels ruim twaalfduizend mensen in een van deze uit koop- en sociale huurwoningen bestaande hofjes. Bewoners bepalen zelf de grootte en inrichting van hun woning en kunnen gebruik maken van een grote gemeenschapsruimte.

Alternatieve mantelzorg

Eind volgende maand is er een informatieavond waar de belangstelling voor dit project gepeild wordt. Volgens de voorman van de stichting Knarrenhof gaat het nadrukkelijk niet om een woongroep. ‘Zie het als een vrijblijvende gemeenschap waar mensen van 18 tot 100 hun eigen huis hebben, maar voor elkaar klaar staan. Een soort alternatieve mantelzorg dus’, aldus Prak. Waar in Emmermeer het Knarrenhof precies moet komen, wil de initiatiefnemer niet zeggen. 

Sloopflats Meerstraat

De suggestie dat het wooncomplex op de plek van de drie sloopflats aan de Meerstraat komt, wil hij bevestigen noch ontkennen. ‘Als je door de wijk rijdt, zie je op bepaalde plekken veel leegstand en verpaupering. De meeste wijkbewoners weten dan genoeg.’ Prák is erg benieuwd hoeveel belangstelling er in Emmen is voor dit concept. ‘We hebben al een aantal aanmeldingen binnen, maar hopen tijdens de informatiebijeenkomst volgende maand op nog meer belangstellenden.’