Scapino Ballet speelt 'Pas de Deux' in Atlas Theater

Emmen - Erik Pals verheugt zich op de voorstelling van het Scapino Ballet op 18 april in het Atlas Theater. Pals is als algemeen directeur trots op het dansgezelschap, maar als oud-Emmenaar minstens net zo trots op de plaats waar hij tot zijn achttiende woonde en nog steeds graag komt.

,,Mijn liefde voor theater is in Emmen geboren”, vertelt hij. ,,Ik groeide op in Angelslo en ging naar de GSG (het huidige Esdal College, red.). Ik was in die tijd bevriend met Roeland Zijlstra en zijn vader was directeur van theater De Muzeval. Dankzij hem mocht ik regelmatig achter de schermen kijken en toen leek het me al fantastisch om in een theater te mogen werken. Ik had geen idee of dat mogelijk was, maar de sfeer achter de schermen vond ik toen al magisch.”

Studie in Groningen

Pals werd geboren in Emmen en verhuisde op zijn achttiende naar Groningen, waar hij tijdens zijn studie rechten op kamers woonde. ,,Nog steeds heb ik een sterke band met Emmen. Ik woon al heel wat jaren in de Randstad, maar naarmate ik ouder word merk ik dat ik steeds meer de behoefte voel om in het groen te wonen en de hectiek van de stad een uitstapje kan zijn, terwijl dat voorheen andersom was.”

In Emmen maakte hij ook al kennis met het Scapino Ballet, al kon Pals destijds niet vermoeden dat het gezelschap zo belangrijk voor hem zou worden. ,,Scapino was van oorsprong een jeugdgezelschap en kwam op scholen om voorstellingen te geven. Zo heb ik het Scapino Ballet voor het eerst in de gymzaal van de GSG gezien. Grappig hoe het leven kan lopen.”

Yiri Kilian

De studie van Erik Pals leidde hem aanvankelijk naar een baan in de advocatuur, maar daar werd hij naar eigen zeggen ‘niet gelukkig van’. Hij woonde in die tijd in Den Haag en zijn buurman was Yiri Kilian, directeur van het Nederlands Danstheater. Pals: ,,Hij wist dat ik niet gelukkig was in mijn baan en stelde voor dat ik zou solliciteren naar de functie van hoofd marketing- en communicatie bij het Nederlands Dans Theater. Later werd ik, via Jetta Klijnsma die toen wethouder was in Den Haag, directeur van de Haagse theaters Diligentia en Pepijn en daarna van het Rotterdamse Ro Theater.

Toen de functie van directeur bij het Scapino Ballet vrijkwam, wist ik dat ik wilde solliciteren. Ik ben nu ruim twintig jaar algemeen directeur en nog steeds ontzettend happy. Het Scapino Ballet is het oudste dansgezelschap van Nederland, in 2020 bestaat het 75 jaar. We maken voorstellingen van hoog artistiek niveau, maar wel toegankelijk. Bij ons geen experimentele dans, maar dansvoorstellingen voor een breed publiek. Wie nog weinig dans heeft gezien, wil na een voorstelling van het Scapino Ballet vaak meer dans zien. Zelf vind ik het ook mooi dat het zo’n internationaal gezelschap is. We hebben 22 dansers van vijftien verschillende nationaliteiten.”

Pas de Deux

Op 18 april is in het Atlas Theater de voorstelling Pas de Deux te zien. Na een succesvolle tour in 2016 met lovende reacties en een nominatie voor de VSCD dansprijs is de voorstelling sinds 8 februari opnieuw te zien in verschillende theaters. "Het is een ingetogen voorstelling, met live pianomuziek van Michiel Borstlap. Die muziek is imposant door haar eenvoud en harmonie. De dynamiek zit in de dans en die combinatie maakt het heel bijzonder. De choreografie is van Ed Wubbe en er wordt ongelofelijk mooi gedanst."