Passie zorgt voor ode aan het hunebed

De Kiel - Met ware passie trekt Karin Broekhuijsen uit De Kiel erop uit om de allermooiste foto’s te maken. Ook bij nacht en ontij. De afgelopen twee jaar was zij intensief bezig met het vastleggen van hunebedden. Het resultaat is een fraai fotoboek, ‘Ode aan het hunebed’, voorzien van verhalen. Het boek komt deze maand uit.

Terugkeren naar de gewenste plekken om écht de allermooiste foto te maken, wachten: het hoort er allemaal bij. „Drenthe is voor mij alles, Drenthe is een feest. Hunebedden zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel en door dit project kwam ik op plekken waar ik nooit geweest was. Bovendien zag ik onderweg ook veel mooie dingen.” Karin zegt het recht uit haar hart.

Rituelen

Karin bezocht alle 52 hunebedden in Drenthe en één in Groningen. Praat zij over hunebedden, dan praat zij over de nummers ervan en niet over de locaties. „De D31 vind ik bijvoorbeeld erg mooi.” D31 is het hunebed tussen Exloo en Valthe. Moeiteloos somt zij de andere D-nummers af van hunebedden. „Bij D31”, vertelt Karin, „vond ik appels en bij D42 (Emmer Es) zag ik eieren. Dat heeft te maken met bepaalde rituelen bij het hunebed.”

Teksten

Haar fotoboek is mede daarom voorzien van teksten, die uitleg geven over belangwekkende zaken. „Het voorwoord van het boek”, vervolgt Karin, „is geschreven door Hein Klompmaker, eerder directeur van het Hunebedcentrum in Borger. De huidige directeur Harrie Wolters leverde ook een bijdrage. De andere verhalen zijn van Grieta Spannenburg en Reinout van den Born.” Onderwerpen zijn naast de rituelen bijvoorbeeld ook de korstmossen. De foto van Karin, die in het boek staat, is gemaakt door kleinzoon Alexander Broekhuijsen.

Zij toont de vele foto’s uit haar boek en geeft gepassioneerd uitleg. Duidelijk is, dat zij veel tijd en aandacht aan het eindresultaat heeft besteed.

Zangeres Martijje

Inmiddels heeft zij nauwe contacten met de Drentse zangeres Martijje. „Zij heeft een nieuw lied uitgebracht over het hunebed. De tekst staat voorin mijn boek, omdat die perfect past bij het boek en bij wat ik voel als ik bij de hunebedden ben. Ik denk dan aan de mensen van toen en vergeet de wereld van nu even. Een foto uit mijn boek staat op de cover van de clip van Martijje.”

Inmiddels heeft Karin er al een indrukwekkende carrière opzitten, maar zij heeft nog dezelfde passie als in het begin. „Ik ben al heel jong begonnen met fotograferen, maar mijn ouders lieten dat toen nog niet toe. Op de middelbare school in Emmen was een fotoclub en dat mocht ik wel. Sinds die tijd heb ik de camera nooit meer losgelaten.” Inmiddels is het vier decennia later en heeft Karin een indrukwekkend oeuvre opgebouwd.

Logische stap

Zij vertrok voor een jaar naar de Verenigde Staten, waar zij op de High School enorm veel fotografeerde voor het jaarboek en de schoolkrant. Het vervolg was een logische stap: zij ging naar de MTS Fotografie in Den Haag. „Op mijn twintigste heb ik me al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik begon met trouwreportages en portretten, omdat ik niet wist wat ik echt wilde. Trouwreportages heb ik tot voor kort nog gedaan. Landschappen trokken mij altijd aan.” Karin deed regelmatig aan wedstrijden mee en sleepte vele prijzen in de wacht. ‘Maar inmiddels doe ik dat nauwelijks meer, ik wil geen stress meer’, zo vertelt zij.

Foto’s van Karin zijn regelmatig in het weerbericht op de televisie te zien. Vele foto’s werden opgenomen in het boek Hollandse Wolkenluchten van Meteo Consult. Karin: „Eén van de schrijvers van dit boek spoorde mij aan om een eigen foto boek te maken. Dat boek, ‘Buitengewoon betoverend weer in beeld’, kwam er in 2011.” Meer boeken volgden in de loop der jaren, die steeds worden voorzien van passende teksten. Voor het boek ‘Menselijk bedrijf: van werkplaats tot eeuwigheid’ maakte zij alle foto’s. Haar boek over hunebedden verschijnt deze maand in een oplage van duizend, waarvan de helft al is verkocht.

Presentatie

De presentatie is op vrijdag 12 april in het Hunebedcentrum. „Verder ben ik op zaterdag 13 april vanaf kwart voor twaalf bij Warenhuis Vanderveen in Assen en laat ik een fotopresentatie zien tijdens een lunch. Op dezelfde dag heb ik ook een signeersessie bij The Read Shop XL Vermeer in Emmen. Tijdens een bijeenkomst in Westdorp op dinsdag 16 april vertel ik van alles over het zogenoemde protesthunebed in Westdorp, in 2002 gebouwd door dorpsbewoners.” Dat was een actie tegen het evenement Gathering Stones in Borger, waarin veel subsidie- en sponsorgeld werd gestoken.

Afgelopen donderdag ging zij met Martijje naar Hilversum voor een interview in het programma Volgspot van de KRO-NCRV.

En daarna? Dan gaat zij verder met landschappen en plaatsen die zij nog niet kent. Het Geopark speelt daarin ook een rol.

Het boek telt 168 pagina’s, bevat zo’n tweehonderd foto’s en kost 22,95 euro. ISBN: 9789023256526.