Meneer Meertens vertelt... over Vroom & Dreesmann

Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar. Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 72-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

‘Door de aantrekkende Emmer industrialisatie begin jaren zestig nam het aantal inwoners gestaag toe. Dat was weer de aanzet tot grootschalige woningbouw in de woonwijken Angelslo en Emmerhout. Gelijktijdig steeg de behoefte aan meer voorzieningen en een groter winkelaanbod. Hoewel aanvankelijk meerdere namen werden genoemd, ontstonden er concrete plannen voor de komst van een vestiging van Vroom & Dreesmann.
 
Besloten werd het kolossale pand aan het Kerkpad te laten verrijzen. Om dat mogelijk te maken was het echter noodzakelijk ter plekke drie bestaande panden te slopen. De sloophamer velde achtereenvolgens het karakteristieke schoolgebouw van School 1, het aanpalende onderkomen van de bibliotheek, de brandweer en de vestiging van Gemeentewerken.
 

Enorm gat

Het nieuws dat V&D plannen had zich in Emmen te vestigen werd door vele consumenten begroet. Een deel van de bestaande middenstand stond echter niet te juichen. Immers, bij V&D kon je echt alles kopen en je moest als kleine zelfstandige maar afwachten wat dat ging betekenen voor je eigen nering. Ik herinner me nog goed het enorme gat dat was uitgegraven voor de fundering en de kelder van het te bouwen V&D pand. Ook legden helaas tientallen mooie bomen het loodje.
 

Binnen anderhalf jaar was de kolos gerealiseerd en in 1972 kon het publiek zich vergapen aan het brede aanbod van Vroom & Dreesmann op maar liefst drie verdiepingen. Met name ook de aanwezige roltrappen en de liften spraken in die begintijd tot de verbeelding. Net als het enorme assortiment kleding, boeken, elektrische en huishoudelijke apparatuur, campingbenodigdheden, enz.
 
Boven was tevens een PTT kantoor gevestigd. Er werden nogal wat cheques verzilverd en als werknemer kwam ik er bijna dagelijks om weer een voorraad contant geld af te leveren. Ik weet nog dat de heer Veldhuis destijds in zijn glazen huisje bij de personeelsingang zat.
 

Radio's en tv's

Het warenhuis draaide aanvankelijk als een tierelier, getuige ook de omzet van maar liefst 950 duizend gulden tijdens een van de maandelijkse 'persoonsgebonden' koopavonden. Ongeveer op de huidige locatie van H&M aan het Mondriaanplein, werd een - aan V&D gelieerde - vestiging van supermarkt Edah geopend. Verder was de kelder, waarin nu Xenos is gehuisvest, ooit de plek waar V&D radio’s, tv’s en aanverwante producten aanbood'.

'De vette jaren verdwenen. Investeringsmaatschappij Sun Capital Partners nam in 2010 V&D, inclusief restaurant La Place, over. Zes jaar later viel het doek definitief voor de warenhuisketen.'