Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Loods13: komt dat zien!

Het zijn van die momenten waarop je je weer echt vader voelt. Op de tribune bij een dochter die een prachtig theaterstuk opvoert. We zijn bij Garage TDI, het jeugdtheater in Assen. Ik mocht er een aantal jaren voorzitter zijn. Een beetje als vader, maar vooral als bestuurder.

Het was ploegen, zweten, stapje vooruit, stapje achteruit en weer vooruit. Maar gaandeweg werd een verlopen garagepand aan de Veemarkt opgeknapt tot een schitterende theaterwerkplaats. Onze Renske kwam er vaak en graag. En in de zomermaanden nam ze deel aan de theaterweek op een mooie camping in Sellingen. Elke dag een stuk bedenken, repeteren, spelen en nabespreken. Zo leerde ze de beginselen van het theatervak. In het begin was dat vooral ontspanning naast een saaie studie aan de universiteit. Het zat er al vroeg in. Menig bezoekje van opa en oma werd afgesloten met een heuse ‘show’ met alles erop en eraan. En de jaarlijkse schoolmusical was voor haar een feestje. Vorig jaar kwam het hoge woord eruit: het ging uitstekend op de universiteit, maar theater was haar echte passie. Nu studeert ze met veel plezier aan de theaterschool in Arnhem. En dan is zo’n prachtig stuk spelen in Assen een mooie aanvulling.

Met mijn overgang naar Emmen stopte logischerwijs ook het voorzitterschap van het jeugdtheater in Assen. Gelukkig viel ik ook in Emmen met mijn neus in de theaterboter. Loods13 is een volwaardig zusje van GarageTDI. In het oude gebouw aan de Flintstraat ontdekte ik al snel de passie van de beide vrouwen (meiden?) die de zaak draaiende houden, maar ze hadden grotere plannen. Er stond een verhuizing naar het Rensenpark op stapel.

Woensdag was het zover: de officiële opening van theater Loods13 in het voormalige Aziëhuis. Daarmee krijgt het Rensenpark de zoveelste mooie attractie. Wat wordt het daar mooi! Loods13 draagt daar zeker aan bij. Cultuurwethouder Kleine en ik komen gelijk aanlopen met de oude heer Rensen en dochter. Hij is niet meer zo kwiek, maar hij geniet met volle teugen van de ontwikkelingen in zijn park. Ook de komst van Loods 13 krijgt meer dan zijn goedkeuring. Zijn dochter heeft geholpen bij de inrichting.

De officiële opening begint natuurlijk met theater. Twee leerlingen laten zien wat ze in hun mars hebben. Een jonge vrouw speelt een prachtig stuk over onzekerheid en passie. En een jongen laat zien hoe het thema ‘kiezen’ schitterend kan worden verbeeld. Daarbij steken twee toespraken van de wethouder en de burgemeester wat bleekjes af. Ik geef aan dat cultuur in een verdeelde wereld een verbindende rol kan hebben.

En ik heb het nog maar even over dochter Renske. Dik twintig jaar geleden liep ze met haar beide zusjes op deze plaats te genieten van de dieren (en de speeltuin). Nu vermaakt ze haar zusjes met prachtig theater.

Ik ben ervan overtuigd dat Loods13 op de nieuwe plek een mooie toekomst tegemoet gaat. In de eerste twee weken van april zijn er allerlei activiteiten: rondleidingen, workshops, openbare repetities en theatervoorstellingen. Komt dat zien!