Sluiting Tussenstee: ‘Niemand komt op straat te staan’

Emmen – De gebruikers van multifunctionele accommodatie De Tussenstee in Emmerschans komen niet op straat te staan. Dat zei wethouder Jisse Otter tijdens de bespreking van de begroting van de gemeente.

De gemeente kampt met tekorten en moet hier en daar bezuinigen. De Tussenstee staat op de nominatie om gesloten te worden per 1 januari 2020.

Het gebouw is sterk verouderd, wat onder andere zeer hoge energie- en onderhoudskosten met zich meebrengt. De renovatiekosten zijn zo hoog, dat er beter naar een andere locatie kan worden gezocht. Daarmee bespaart de gemeente zich 70.000 euro per jaar. In het pand zitten Wijkklik, het Dienstencentrum voor Ouderen en Sprokkel (sociaal-cultureel werk).

Volgens Otter is het niet verantwoord om het pand langer aan te houden. ‘Je wilt niet dat zaken misgaan door achterstallig onderhoud.’ Hij zegde toe een geschikte, nieuwe en tijdelijke locatie te vinden. Enkele gebruikers, waaronder Sprokkel, spraken in en wensten eerst een alternatief voordat het pand definitief op slot ging. Als vervangende ruimte is de leegstaande school De Iemenkorf voorgesteld, maar die vinden de drie gebruikers niet geschikt.

Al meer dan tien jaar zijn er plannen voor een nieuw multifunctioneel centrum in Emmerhout, waar deze partijen zouden kunnen worden ondergebracht. Vorig jaar gaf Otter nog eens aan hier werk van te maken en met de gebruikers in gesprek te gaan hierover. De bouw van het nieuwe pand zou volgens de wethouder nog een tijdje op zich kunnen laten wachten. Een geschikt ander onderkomen blijft hoog op het lijstje staan.